Nakenbadets vatten undersöks grundligt i sommar

Provtagningar varje vecka och analys av både Fylleån och Trönningeån ska avslöja varför badvattnet har blivit dåligt vid Hagön.

ANNONS
|

2014 var badvattnet vid Hagön utmärkt. Men svackorna under de följande åren gör att vattnet inte längre når upp till kraven för EU-märkningen bra badvatten.

– Det är väldigt mycket väderleken som styr utfallet av våra prover. Det gäller fem prover av sammanlagt 27 under de senaste fyra åren, beskriver Sofia Warpman, avdelningschef på Teknik- och fritidskontoret.

Kraven på EU-märkningen av bra badvatten gör att kommunen nu måste skylta platsen och markera att badvattnet klassificeras som ”dåligt”. Under sommaren kommer man att söka efter förklaringen till varför halterna av bakterier varit så höga vid de fem provtillfällena.

– Vi kommer att ta badvattenprover varje vecka. Vi ska titta på var den här föroreningskällan kan vara någonstans. Det är inget man gör över en natt, eller ens en badsäsong. Det kan behövas mer än en säsong, eftersom det är så väderberoende. Men vi ska också ta prover i både Fylleån och Trönningeån, det är där vi tror att vi kan hitta föroreningskällan, fortsätter hon.

ANNONS

En av de tänkbara orsakerna till att vattnet är dåligt vid vissa provtillfällen är att det finns hagar med betande djur i närheten av såväl Trönningeån som Fylleån. Det kan också finnas enskilda avlopp, men det kan också finnas andra orsaker.

Klart är dock att det här är ett arbete som inte kommer att bli klart i brådrasket. Kommunen räknar med att behöva se resultatet utifrån sommarens alla mätningar för att kunna se några säkra samband.

– Vi måste se helheten. säger Sofia Warpman och framhåller att förändringarna i bavattenkvaliteten kan ske mycket snabbt. Sambandet med att kvaliteten sjunker efter kraftiga regn är känd och det faktum att nästa provtagningspunkt bara en kilometer norrut, vid Köpenhamn, haft utmärkt badvattenkvalitet sedan 2014 pekar tydligt på att enstaka prov inte ger hela bilden.

Generellt sett är badvattenkvaliteten bra i Halmstad. Tolv badplatser har omdömet utmärkt, fem har omdömet bra och två har tillfredsställande kvalitet. Det är bara mätpunkten Hagön – i jämnhöjd med Hagöns campings södra linje, i stort sett exakt där nakenbadet har sin norra gräns – som haft så pass många avvikelser att de måste rapporteras till Havs- och vattenmyndigheten.

Alla förra sommarens prover från mätplatsen Hagön visade godkänd badvattenkvalitet, ett av proven i början av augusti var dock nära gränsvärdena.

ANNONS

Fakta: Så här ska provtagningen gå till

Under en badsäsong ska minst fyra prover tas, inräknat det prov som tas i anslutning till att badsäsongens börjar. Tidigare år har kommunen tagit sex prover, vilket inneburit varannan vecka. Utifrån klassificeringen för 1017 kommer kommunen att utöka provtagningen till varje vecka på badplatsen vid Hagöns camping.

Provtagningen varje vecka, inleds i mitten juni och ska pågå till slutet av augusti, Kommunen kommer också att utöka antalet provtagningsplatser uppströms i Fylleån och i Trönningeån då man bedömer att det finns störst risk för förorening.

ANNONS