Nöjespark kritiseras för rasistiska ordval

På sociala medier har folk reagerat över att Halmstad Äventyrsland utrycker sig förlegat och ”snudd på kriminellt” om samer. På en skylt står det nämligen om ”lappar” som ”en rest av en primitiv ras”. –De som driver parken borde skämmas, säger Marie Enoksson på Sametinget.

ANNONS
|

Inne bland miniatyrhusen på turistattraktionen Halmstad Äventyrsland kan man lära sig saker om Sverige. På informationsskyltarna intill modellerna kan man läsa om allt från hur Magnus Ladulås på 1280-talet lät bygga försvarsanläggningen runt Kalmar slott till hur Globen försågs med en linbana år 2010.

På fredagen blev det på sociala medier dock debatt kring att en av skyltarna – den första man stöter på efter entrén – innehåller felaktig och rasistisk information.

En av besökarna lade ut en bild av skylten som berättar om Norrland och fick direkt upprörda reaktioner.

På skylten står att ”Norrland är midnattssolens och norrskenets land, men också lapparnas. Lapparna eller samerna är till sitt ursprung ett gåtfullt folk. Numera är man benägen att betrakta samerna som en rest av en primitiv palearktisk ras”.

ANNONS

Bland kommentarerna på nätet finns ord som ”unket”, ”förnedrande” och ”hemskt”.

”Måste vara plankat från en skolbok från 30-talet”, skriver en.

”Man kan undra varför ingen reagerade över texten, från skylttillverkare till parkägare, innan den sattes upp”, skriver en annan.

”Vilket exotifierande dravel. Borde genast tas bort”, skriver en tredje.

När HP återger skyltens text för Marie Enoksson, som är kommunikatör på Sametinget – den statliga myndighet som har till uppgift att bevaka frågor som rör samisk kultur i Sverige – blir hon paff.

– Jag trodde inte att man skulle behöva stöta på sådant år 2017.

– Märkligt att någon inom turism kan sätta upp skyltar med så ålderdomlig och felaktig text. Det visar på stor okunnighet, menar Marie Enoksson.

Hon påpekar hur enkelt det är att gå in på samer.se och få korrekt information.

– Ta bara en sådan sak som att de på två ställen skriver lappar – det är ett nedsättande uttryck som ingen använt sedan 1980-talet. Det är som att kalla svarta för negrer, säger Marie Enoksson.

– Källan måste vara ett uppslagsverk från 1920-talet. I dag pratar man inte om raser, utan om folkslag med olika kulturella nämnare.

–Och föreställningen om att samer skulle vara primitiva har inget belägg när man ser till samernas språk och hur de har överlevt.

ANNONS

Författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs instämmer i kritiken. Hon gav förra året ut boken ”Svenskarna och deras fäder de senaste 11 000 åren” tillsammans med Peter Sjölund. I boken pekar hon på att ny dna-forskning visar att samerna har samma ursprungspappor som andra svenskar och att det inte går att dela in folk i raser.

– Formuleringen om samernas ursprung verkar helt stollig – en rest från förvirrade rasbiologer från första hälften av 1900-talet, kommenterar hon.

– Samer är som nästan alla andra folkgrupper en blandning av olika invandringsvågor. Dessutom använder man inte ordet lappar längre.

ANNONS