Närsjukvårdsledningen tycker klimatet är öppet

– Varje kompetens vi tappar är en förlust, konstaterar närsjukvårdschefen Kjell Ivarsson. Däremot anser både han och verksamhetschefen Katarina Samskog att det råder ett öppet klimat på vårdcentralerna och att alla kan säga vad de tycker.

ANNONS
|

Medarbetare som Hallandsposten pratat med (se artikel intill) menar att närsjukvården blivit allt mer toppstyrd och att eventuell kritik tystas ner eller bestraffas. Flera som valt att sluta säger att de egentligen skulle ha velat arbeta kvar inom Region Halland, om bara ledarskapet hade fungerat annorlunda.

– Det är förstås tråkigt att höra, men jag tycker absolut att vi har ett öppet klimat. I Oskarström var det en förfärlig arbetsmiljö under tiden som vårdcentralen renoverades, men det fanns inga lokaler att flytta till så vi hade inget alternativ, säger Katarina Samskog, som tidigare även var chef för vårdcentralen i Oskarström.

ANNONS

–Man ska kunna vara öppen och prata med sin chef om allt, men det finns naturligtvis också ramar att hålla sig till, säger Kjell Ivarsson.

Samskog och Ivarsson menar att närsjukvården nu befinner sig i en stor förändring, och att det påverkat personalomsättningen. Förändringen handlar bland annat om att omfördela arbetsuppgifter mellan olika kompetenser, så att läkarna får mer tid för patienterna.

–När man går in i nya arbetssätt så blir det oro. Det är alltid tråkigt när medarbetare slutar, men det finns också lärdomar att dra av varje fall. Som arbetsgivare ska vi inte bara kunna rekrytera personal, utan också behålla den, säger Kjell Ivarsson.

Vilka lärdomar har ni dragit av de senaste uppsägningarna?

–En lärdom är vikten av medarbetarengagemang. Saker behöver ibland få komma underifrån. Vi har också lärt oss att inte göra alla förändringar på en gång, säger Kjell Ivarsson.

– Generellt finns en önskan om att få mer inflytande. Vi arbetar nu med att göra medarbetarna mer delaktiga och kommer att träffa olika yrkesgrupper och lyssna in deras tankar. Vi har redan startat en grupp för läkare i Halmstad och Laholm, berättar Katarina Samskog.

ANNONS

I senaste medarbetarenkäten framkommer ett missnöje med ledarskapet på vissa vårdcentraler. Hur hanterar ni det?

–Vi tar så klart allvarligt på om man inte tycker att ledarskapet är bra, men då är det viktigt att vi stöttar den aktuella chefen. Vi har påbörjat ett utvecklingsprogram för alla våra chefer, som pågår under fem heldagar, säger Katarina Samskog.

Det har varit en stor omsättning på vårdcentralschefer och brist på läkare. Hur ser situationen ut nu?

–Den har stabiliserat sig och de nya cheferna har fått en bra start i och med det nya ledarskapsprogrammet. Vi saknar fortfarande cirka fem läkare i Halmstad, men övriga yrkeskategorier är ganska väl bemannade, säger Katarina Samskog.

ANNONS