Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Image - 1
Stort stöd. Munir Ahmad och hans familj har fått stöd av många Halmstadbor. Bilden är från ett möte på Stora torg. Bild: Roger Larson/arkiv

Mordrisk inte skäl för att få stanna

Familjen Ahmad får inte stanna eftersom Migrationsverket anser att de borde ha sökt skydd i sitt hemland först. Nu letar deras advokat bevis för att polisen i Jordanien faktiskt inte kan skydda dem.

Det råder ingen tvekan om att hederskulturen är utbredd i Jordanien. Det råder ingen tvekan om att familjen Ahmad faktiskt riskerar att bli mördad om de återvänder.

Och det råder ingen tvekan om att notarius publicus, en myndighetsperson i Jordanien, varnar familjen för att åka tillbaka. Men ingenting av det här tar Migrationsverket hänsyn till.

– Det har framkommit att det funnits medlare som försökt medla och att det inte varit framgångsrikt, det är ingen som betvivlar att så är fallet. Men man har inte kunnat visa att man inte skulle kunna få skydd av Jordanska myndigheter, säger Fredrik Bengtsson, presschef Migrationsverket.

Men enligt de vittnesuppgifter vi har består det skydd polisen kan ge av att fängsla familjer eller individer. Hur ser du på det?

– Det kan jag inte kommentera över huvud taget.

Hur ska myndigheterna kunna skydda människor i ett samhälle där hedersvåld är accepterat?

– Det kan jag inte kommentera. Jag vet inte hur det skyddet skulle kunna se ut. Men Migrationsöverdomstolen har tittat på det här och de menar att myndigheterna kan skydda familjen.

Men myndighetspersoner avråder ju i de senaste dokument ni fått familjen från att åka tillbaka. Hur går det ihop?

– Det vi fått är kopior på brev där de bekräftar skriftligen det som åberopats muntligen tidigare. Och i det läget är vårt handlingsutrymme starkt begränsat.

Familjen har varit här i drygt 7 år och har två barn som är födda här. När är man svensk i Migrationsverkets ögon?

– Man kan alltid prata om rimlighet. Men det här har prövats av högsta instans vid ett flertal tillfällen. Där har man varit väldigt tuff, det man säger lite förenklat, är att om vistelsetiden i Sverige beror på val eller handlingar som föräldrarna varit upphov till så är det ingenting man tar hänsyn till i prövningen.

Sture Tersaeus, familjens advokat, menar för det första bestämt att de skäl som anfördes i senaste överklagan är nya och för det andra tycker han inte att svenska myndigheter kan skylla på att processen tagit lång tid eftersom föräldrarna valt att överklaga.

– Det ska inte spela någon roll. De är hotade och har rätt att överklaga.

För att ge familjen en ny chans söker han nu via sina kontakter efter myndighetspersoner som säger att de faktiskt inte kan garantera familjen tillräckligt skydd på plats i Jordanien.

– Det enda vi kan gå på nu är att försöka hitta bevis för att polismyndigheten inte kan garantera deras säkerhet. Och det har jag redan nu kontakter som arbetar med därnere, säger Sture Tersaeus.

MEST LÄST