Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/10
ANNONS ▼

Mordet på Albin Einarsen – detta har hänt

Ärendet har tagit många turer och hundratals förhör har hållits.

Det senaste tillfället som Albin Einarsen sågs i livet var på fredagskvällen, den nionde maj 2014. Vid 20-tiden ska han ha befunnit sig vid Wrangelsgatan – därefter upphör spåren. 

Lördagen den 10 maj anträffades Albin Einarsen död vid en bäck i ett skogsparti på Frennarp i Halmstad. Ärendet rubricerades som en olycka.

På kvällen dagen efter, söndagen den 11 maj, meddelade polisen att man hade ändrat rubriceringen. Dödsfallet skulle då utredas som ett mord. 

Mordutredningen fortsatte under sommaren och polisen tog bland annat hjälp av gärningsmannaprofilgruppen. Deras arbete stärkte tesen om att Albin hade blivit mördad. 

I slutet av 2014 meddelade Albins anhöriga att man hade samlat ihop 100 000 kronor – pengar som skulle gå till den eller de som lämnade ett avgörande tips om vad som egentligen hade hänt. 

I maj 2015, ett år efter mordet, berättade Cecilia Bergsten på polisens grova brottsrotel för HP att de hade fått in mängder med information och hållet långt över hundra förhör. 
”Men vi har tröskat runt i ett ryktesträsk och i utredningen har det förekommit ett par namn. Men vi har inte haft någon skäligen misstänkt för brottet, vi kan inte gå på rykten utan behöver ta reda på fakta”, sade hon då. 

I november 2015 togs fallet upp i SVT:s ”Veckans brott” vilket ledde till att man fick in "ett tips som sticker ut", enligt Leif GW Persson. I programmet kritiserade också GW Persson polisens utredning.

I februari 2016 greps och anhölls en då 18-årig man som misstänkt för medhjälp till mordet. Efter några dagar med förhör släpptes han på fri fot och efter ytterligare en tid avskrevs misstankarna mot honom helt och hållet.

I början på januari sade Cecilia Bergsten till HP att ärendet i huvudsak låg vilande men att man utredde alla tips som kom in. Till tidningen Kvällsposten sade Bergsten också att man hade ”signaler som kan leda till att Albins död rullas upp och de skyldiga ställs inför rätta” – men vad det var för signaler ville hon inte specificera. 

Måndagen den 30 januari greps en 20-årig man misstänkt för mordet och senare under eftermiddagen anhölls han.

Det hölls några kortare förhör med 20-åringen under tisdagen och onsdagen – och på förmiddagen torsdagen den 2 februari lämnades en häktningsframställan in till Tingsrätten i Halmstad. 

Under häktningsförhandlingen, som började klockan 13 den 2 februari, erkände 20-åringen att han hade orsakat Albin Einarsens död. 20-åringen nekar till mord, men erkänner att han misshandlat Albin den aktuella kvällen. 

I början på mars skulle åtal ha väckts, men åtalstiden förlängdes med ytterligare fyra veckor. 

I slutet på mars förlängdes åtalstiden ytterligare och på tisdagen den 28 mars sade åklagare Gisela Sjövall att man räknar med att väcka åtal i mitten på april.

Under tiden som 20-åringen suttit häktad har han genomgått en rättspykiatrisk undersökning. Utlåtandet kom den 5 april och i det slog man fast att 20-åringen inte led av någon allvarlig psykisk störning varken nu eller vid tiden för dådet. 

Torsdagen den 20 april väcktes åtal mot 20-åringen. Åklagaren rubricerar händelsen som mord och beskriver gärningen så här: ”NN har den 9 maj 2014 i ett grönområde i närheten av Frennarpsvägen i Halmstad uppsåtligen berövat Albin Einarsen livet genom att utsätta honom för kraftigt trubbigt våld mot ansiktet och åtstramande våld mot halsen, varefter han har lagt Albin Einarsen i vattnet i en bäck.”

Onsdagen den 3 maj hölls hölls den första av fyra planerade huvudförhandlingar. Under förmiddagen gick åklagaren igenom gärningsbeskrivningen och visade bilder från mordplatsen. Bilderna fick Albins mamma att må så dåligt att hon kördes till sjukhus med ambulans. Under eftermiddagen fick även 20-åringen åka ambulans efter att ha känt tryck över bröstet. 

Följande vecka, måndagen den 8 maj, fortsatte rättegången. Då hölls bland annat förhör med den mordåtalade 20-åringen.

Under förhandlingarna den 17 maj hölls det flera förhör – bland annat med de två anhöriga till 20-åringen som har känt till hela historien i tre år, men även med rättsläkaren som genomförde obduktionen av Albin. Även under den tredje dagen fick Albins mamma åka ambulans till sjukhuset efter att ha fått besvär med ett knä. 

Fredagen den 19 maj genomförde ytterligare några vittnesförhör med personer som träffade Albin under eftermiddagen den 9 maj 2014. Eftermiddagen avslutades med att åklagare Gisela Sjövall höll sin slutplädering där hon yrkade på att 20-åringen döms till 4-5 års fängelse för mord. 

De fyra planerade dagarna räckte dock inte till, en femte dag är inplanerad på måndag, den 22 maj. Då ska målsägandebiträden och försvarsadvokaten hålla sina slutpläderingar. Efter pläderingarna väntas också tingsrätten avkunna dom.

Läs mer om Mordet på Albin Einarsen
MEST LÄST