Misstänkte blottaren kan häktas i dag

Den man som misstänks ha antastat kvinnor i Halmstad sitter fort­farande frihetsberövad. I dag kommer besked om han ska släppas eller häktas.

ANNONS
|

I går kunde HP berätta om hur flera kvinnor i Halmstad antastats av en onanerande man. Mannen ska ha blottat sig vid busshållplatsen vid Brunnsåkersskolan, följt efter en kvinna på en parkering vid Rotorpsrondellen och ofredat kvinnor på flera andra platser i centrum.

Tack vare tips från allmänheten kunde en misstänkt gärningsman gripas på tisdagen. Han är på sannolika skäl misstänkt för flera fall av sexuellt ofredande. På torsdag förmiddag satt mannen, som är i 45-årsåldern, fortfarande frihetsberövad.

Det finns en person anhållen för de här brotten, säger åklagare Andreas Bergman, som leder förundersökningen.

ANNONS

Han förklarar att utredningen är inne i ett intensivt skede och man vill få kontakt med personer som har uppgifter om de här händelserna.

–Om det finns fler personer som har blivit utsatta så är det viktigt att de tar kontakt med polisen så fort som möjligt.

Brottstiden sträcker sig över en veckas tid från den tredje till den tionde juli. Under fredagen måste åklagaren ta ställning till om den misstänkte ska begäras häktad.

Sexuellt ofredande är i regel ett bötesbrott. Kan man häkta någon för det?

– I enstaka fall är det ett bötesbrott. Men om det här har skett vid upprepade tillfällen, under en kort period så är det allvarligt. Och det finns risk för att gärningsmannen fortsätter, säger Andreas Bergman och tillägger att man nu arbetar för att knyta den anhållne till de här händelserna.

–Vi får se vad utredningen visar, säger åklagaren som inte kan ge något svar om en eventuell häktning.

ANNONS

Andreas Bergman menar dock att det är viktigt att den här typen av brott klaras upp. Dels för att man vet att de som begår sexuella brott riskerar att trappa upp sitt beteende.

Samtidigt som Halmstadborna ska kunna känna sig trygga i sin stad.

–Det är ju självklart väldigt obehagligt för dem som har blivit utsatta för det här. Och vi tar de här brotten på största allvar, säger åklagaren.

ANNONS