Oroad ordförande. ”Jag är rädd att det här bara är början och att många fler tittar på andra tjänster. Det är oroväckande", säger Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbundet i Halland.
Oroad ordförande. ”Jag är rädd att det här bara är början och att många fler tittar på andra tjänster. Det är oroväckande", säger Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbundet i Halland.

Missnöjd personal flyr ambulansen

Minst 10 av 90 ambulansanställda i Halmstad har sagt upp sig och flera har begärt tjänstledigt.

ANNONS
|

– Det här är bara början. Nu måste arbetsgivaren få stopp på den sten som kommit i rullning, säger Camilla Tellström, ordförande för Vårdförbundet i Halland.

Tellström berättar att hon tidigare varnat ambulanssjukvårdens ledning för massuppsägningar, som en följd av en rad impopulära förändringar.

– Jag kände att arbetsgivaren inte tog missnöjet på allvar. Det nya schemat var det som fick bägaren att rinna över, säger hon.

Schemaändringen innebär att ambulanspersonalen i Halmstad ska jobba fler och kortare arbetspass. I bägaren låg då redan ett missnöje med en försöksverksamhet som innebär att man inte kör tillbaka ambulansen till sin hemstation efter ett uppdrag, utan finns tillänglig i hela Halland.

ANNONS

– Det här är oerhört tråkigt, säger tillförordnade ambulanschefen Fredrik Dahlberg, som just fått veta omfattningen av uppsägningarna.

–Vi har beviljat en del tjänstledigheter under hösten, men det går ju bara till en viss gräns. Tillsammans med uppsägningarna så blir det förstås kännbart.

Fredrik Dahlberg menar att schemaändringen är ett sätt att få bukt med andra arbetsmiljöproblem, som ökad övertid och svårigheter att ta måltidsuppehåll. Han betonar också att den ändrade ambulansdirigeringen bara är ett försök.

– Vi har förlängt försöket till den siste januari, men hittills har det inte gett de effekter som vi trodde. Det är alltså mycket möjligt att vi går tillbaka de tidigare rutinerna. Jag förstår att två förändringar på kort tid kan skapa oro, men nu behöver vi ta oss igenom det här och försöka blicka framåt, säger han.

En bidragande orsak till massuppsägningarna i Halmstad tror han kan vara att det startats upp två nya ambulansstationer i Skåne.

–Därmed har det funnits många tjänster att söka och det är möjligt att en del hade gått dit ändå.

Vad händer nu? Kommer ambulanssjukvården i Halmstad att klara sitt uppdrag?

–Ja, vi kommer att hantera detta och påbörja rekryteringen av ny personal. Halmstadborna kan känna sig lugna. Nu behöver vi ta reda på varför så pass många vill sluta och sätta in åtgärder för att stötta den personal som är kvar, säger Fredrik Dahlberg.

ANNONS

Ann Molander (L), som är ordförande i den nämnd i Region Halland som ansvarar för ambulanssjukvården, säger att personalfrågor vanligtvis inte hamnar på politikernas bord.

– Men som ytterst ansvarig tycker vi förstås att det är väldigt tråkigt att erfarna medarbetare lämnar oss. Jag hoppas innerligt att det här löser sig, säger hon.

ANNONS