Misshandlade och dödshotade sin dotter - nu skärps straffet

Hovrätten skärper nu straffet för den pappa som i mars dömdes till sex månaders fängelse för att ha misshandlat och hotat sin 16-åriga dotter till livet.

ANNONS
|

Misshandeln och hoten skedde vid upprepade tillfällen, vilket är anledningen till att hovrätten nu skärper straffet.

Det var i mars i år som flickans far, bror och mor stod åtalade för misshandel vid Halmstad tingsrätt. Mamman friades, medan flickans bror dömdes till 75 timmars samhällstjänst, för att i samråd med flickans far slagit 16-åringen upprepade gånger, genom att bland annat kastat en flaska mot henne och tagit stryptag om halsen på henne.

Flickans pappa, som under flera månaders tid misshandlat henne genom att bland annat utdela sparkar och slag, dömdes förutom för tre fall av misshandel också för två fall av olaga hot, sedan han bland annat sagt att han haft "rätt att döda henne" för att hon druckit alkohol.

ANNONS

Han dömdes också för ett fall av skadegörelse efter att ta dragit sönder dotterns tröja och samtidigt sagt att "hon såg ut som en hora".

Straffet sattes till sex månaders fängelse.

Båda parterna överklagade till hovrätten, som nu kommit med sin dom.

Det antal gärningar pappan gjort sig skyldig till överstiger vad som krävs för att kränkningarna av hennes integritet ska anses vara upprepad och ämna att allvarligt skada hennes självkänsla, menar hovrätten. Därmed rubricerar de brotten i stället som grov fridskränkning, ett straff vars syfte är att ta hänsyn till den utsatta personens hela situation. Minimistraffet för grov fridskränkning är nio månader. Men straffvärdet av det pappan gjort sig skyldig till överstiger gränsen, menar hovrätten och dömer pappan till ett år i fängelse.

Flickans far, som i stället ville sänka sitt straff till villkorlig dom och samhällstjänst,menar att han haft rätt att tillrättavisa sin dotter i uppfostringssyfte.

Läs också: Pappa slog och dödshotade sin dotter

ANNONS