Mindre skogsbrand - Räddningstjänsten: "Varje grillning är en risk"

En mindre skogsbrand bröt under den tidiga lördagskvällen ut vid friluftsområdet Ön utanför Halmstad. Räddningstjänsten har fått kontroll på branden som ska ha startat vid en grillplats.

ANNONS
|

– Det är otroligt torrt i markerna, vilket jag inte är säker på att alla förstår, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad.

Räddningstjänstens mannar fick rycka ut till friluftsområdet Ön utanför Marbäck i Halmstad vid fem-tiden på lördagseftermiddagen.

En yta på tio kvadratmeter i skogen stod i brand efter att någon grillat vid en lägerplats.

– Det har sedan spridit sig ut i vegetationen, säger Karlborg, och fortsätter:

– Folk är nog inte helt medvetna om hur lång tid det tar att kyla ner. Varje grillning är en risk just nu. Det är väldigt torrt i markerna och folk grillar ändå på grillplatserna.

ANNONS

Personal från Halmstad och Simlångsdalen deltog i släckningsarbetet, som beräknades pågå en timme.

Det var en förbipasserande hundförare som kände lukten av rök och slog larm till räddningstjänsten.

Eldningsförbud

Det råder eldningsförbud i Halmstads kommun sedan den 23 maj. Det innebär att det är förbjudet att göra upp eld i skog och mark, även i villaträdgårdar. Det är också förbjudet att bygga och använda egna tillfälliga grillar, eller använda engångsgrill i skog, mark och på stranden.

Tillåtet är att, om man är försiktig, grilla på sin egen tomt i en kol- gas- eller elgrill där värmen inte kan nå gräset samt att använda fasta grillplatser som är godkända av kommunen.

ANNONS