Golfbilen som mannen framförde.
Golfbilen som mannen framförde.

Mild dom för dubble golfbilsfylleristen

Tingsrätten ser mildare på saken än åklagaren och dömer mannen som körde golfbil på fyllan två gånger samma natt till villkorlig dom och böter.

ANNONS
|

Åklagaren yrkade under rättegången på att 66-åringen skulle dömas till fängelse. Mannens agerade, att avslöjas med att köra sin golfbil kraftigt berusad två gånger under samma natt och att det dessutom skedde trots att mannen saknade körkort för golfbilen, var ett uppenbart lagtrots enligt åklagarens uppfattning.

Men det finns en rad regler kring fordon där trafikfaran anses mindre än om körningarna exempelvis skett med bil. En avgörande dom gäller en person som körde moped, lika kraftigt berusad som 66-åringen, i större stads centrala delar.

Mopedisten dömdes slutligen för rattfylleri av normalgraden, trots att hans alkoholkoncentration låg långt över gränsen för ett brott av normalgraden. Golfbilen kördes utan att några incidenter inträffade och vid båda tillfällena bara några hundra meter, konstaterar tingsrätten när den förklarar varför brottet inte rubriceras som grovt.

ANNONS

Åklagaren ville dessutom att golfbilen skulle förverkas och 66-åringen hade egentligen inget emot det, förklarade han under rättegången. Han hade fått den som gåva och använde den sällan. Han spelar inte ens golf.

Men tingsrätten kommer i domen fram till att de grundläggande skäl som krävs för ett förverkande inte var uppfyllda. Rätten ser ingen risk i att 66-åringen kommer att fortsätta köra golfbilen under omständigheter som i det här målet.

Mannen döms till 50 dagsböter á 400 kronor och ska dessutom betala en avgift på 800 kronor enligt lagen om brottsofferfond.

ANNONS