Drabbas. På Arena hotell på Vallås finns det många ensamkommande som tvingas flytta innan skolterminen är slut. Bild: Jari Välitalo.
Drabbas. På Arena hotell på Vallås finns det många ensamkommande som tvingas flytta innan skolterminen är slut. Bild: Jari Välitalo.

Migrationsverket gör inte undantag på Vallås

Migrationsverket backar angående tömningen av asylboendet på Lia Hof utanför Ullared. Men för Arena Hotell och Pensionat Frösakull görs inte samma undantag.

ANNONS
|

När Migrationsverket nyligen – med kort varsel –informerade om att flera tillfälliga asylboenden ska avvecklas i förtid uppstod protester bland barnfamiljer och ensamkommande barn och unga.

Eftersom avvecklingstiden är satt till perioden 22 maj–9 juni flytten ske en eller två veckor före skolavslutningen – troligtvis till en helt annan del av Sverige.

Dessutom äger den rum mitt under den muslimska fastemånaden ramadan, som i år är från 26 maj till 24 juni.

–Många av dem har bott här i två år och hunnit rota sig i stan med vänner, fritidsaktiviteter och skola, säger Alexandra Culibrk, lärare i Halmstad som har många asylsökande som elever och som på fritiden är ideellt engagerad i att stötta och aktivera asylsökande.

ANNONS

–På Arena Hotell och Pensionat Frösakull, som nu avvecklas, finns det uppskattningsvis 40-50 ensamkommande. Dessutom finns det familjer med barn som går i skola, säger Birgitta Jönsson, som driver familjehem i Halmstad och är god man åt ett tiotal asylsökande barn och unga.

–Det mest tragiska för dem är förstås att tvingas lämna hela sitt nätverk i Halmstad och kastas ut i osäkerhet. Men att inte heller få gå färdigt skolan ihop med sina klasskamrater kan ytterligare förvärra deras ångest, menar hon.

På Lia Hof utanför Ullared i Falkenbergs kommun drogs det direkt igång en namninsamling för att senarelägga flytten till efter skolavslutningen. Och nu verkar den ha fått gehör.

I veckan meddelade Migrationsverket att Lia Hof inte avvecklas förrän 20–30 juni. Enligt Carl Hedberg, enhetschef i Halland, har man dock inte gett efter för några protester. Till Hallands Nyheter har han sagt att de sett en möjlighet att lägga anläggningen först i nästa avvecklingsperiod i stället för sist i denna.

–Eftersom det bor väldigt många barnfamiljer på Lia Hof har vi gjort ett undantag, säger Bertil Claesson, enhetschef på Migrationsverkets fördelningsenhet i region väst.

Varför kan det inte göras samma undantag för Arena Hotell och Pensionat Frösakull?

ANNONS

–Vi kan inte vänta med för många anläggningar eftersom det inte är ekonomiskt försvarbart att ha kvar de här väldigt dyra platserna längre nu när behovet minskat markant, säger Bertil Claesson.

Är det inte orättvist mot dem som drabbas i Halmstad?

–Visst är det beklagansvärt om vissa missar skolavslutningen, men det här ingår i ett stort, nationellt pussel som måste ske i en viss ordning. Det handlar inte bara om vår region, utan vi måste ta hänsyn till de andra också.

ANNONS