Medarbetarenkät visar var det är problem

Region Hallands egen medarbetarundersökning ger en vink om arbetsmiljön på olika vårdcentraler. I Halmstad märks bland annat stora skillnader mellan olika arbetsplatser när det gäller frågor om öppet klimat.

ANNONS
|

I enkäten får medarbetarna ange hur mycket de instämmer i olika påståenden. Omdömena omvandlas sedan till en siffra. Om alla instämmer helt så blir värdet 100 och om ingen instämmer alls så blir värdet 0.

Resultaten från den senaste medarbetarenkäten, som genomfördes i höstas, finns sammanställd på olika nivåer – regionnivå, förvaltningsnivå och för respektive arbetsplats.

Den sammanställning som sammanfattar situationen på samtliga vårdcentraler inom Region Halland visar att medarbetarna där är ungefär lika nöjda, eller missnöjda, som snittet i hela regionen.

”Förtroende för närmaste chef” får värdet 77 bland vårdcentralernas personal, jämfört med 73 inom hela regionen. ”Öppet klimat” får värdet 75, att jämföra med 72 i regionen, och "roligt att gå till jobbet" får värdet 78, vilket är en enhet mer än i hela regionen.

ANNONS

Samtliga vårdcentraler visar dock dåliga värden på frågor som gäller stress och tillräcklig tid för arbetet. ”Inga besvär av stress” får värdet 55 och ”tillräcklig tid” bara 53. Motsvarande siffror inom hela regionen är 62, respektive 60.

Går man ned på vårdcentralsnivå så märks också markanta skillnader mellan de olika arbetsplatserna, inte minst vad gäller påståenden om "öppet klimat" och förtroendet för närmaste chef.

På den vårdcentral i Halmstad som har bäst resultat instämmer nästan alla i att vårdcentralschefen värnar om ett öppet klimat (värde 98), har förtroende för henne som chef (värde 97) och är nöjda med arbetsplatsträffarna (värde 93).

På den med sämst resultat är motsvarande siffror 58 vad gäller förtroende för närmaste chef, 53 för värnar om ett öppet klimat och rekordlåga 23,5 vad gäller ”nöjd med hur arbetsplatsträffar genomförs”.

Ett av syftena med medarbetarundersökningen är att identifiera vilka områden som inte fungerar och som respektive arbetsplats behöver arbeta vidare med. Påståendet ”arbetat med resultatet från den förra medarbetarundersökningen på ett bra sätt” får värdet 54 på samtliga vårdcentraler. På en av Halmstads vårdcentraler är det nere på 40.

På en annan vårdcentral i Halmstad får påståendet "stolt över att arbeta i Region Halland” värdet 48 och ”attraktiv arbetsgivare” värdet 44. Snittet i hela regionen är här 63, respektive 58.

ANNONS
ANNONS