Medalj till dömd domare hålls inne

När Katrine Olsson dömdes för tjänstefel hade hon precis firat 30 fläckfria år i rikets tjänst. Nu ifrågasätts hennes medalj för nit och redlighet.

ANNONS
|

HP skrev förra veckan om att Högsta domstolen dömde åklagaren Henrik Kindlund och domaren Katrine Olsson för tjänstefel. Detta efter att en bilförare suttit felaktigt häktad i nio dagar misstänkt för grovt rattfylleri, trots att ett senare analyssvar visat att hans berusningsgrad inte nådde upp till grovt brott och han skulle ha släppts.

På grund av detta dröjer nu lagman Pia Johansson med utmärkelsen som den ansvariga domaren skulle ha fått i maj, efter 30 år på jobbet. Det är en unik situation. Och lagmannens beslut har blivit både omtalat och ifrågasatt.

Den statliga utmärkelsen är noga reglerad. Brott utanför jobbet påverkar inte utdelningen av medaljen. Men hur är det med brott på jobbet, undrar Pia Johansson och förklarar att det är därför hon tar frågan vidare.

ANNONS

– Det finns inga riktlinjer för vad som händer när man har blivit dömd för brott i tjänsten. Jag har inte hört om att den här situationen har uppstått innan, säger lagmannen, som har skrivit till den ansvariga myndigheten, Arbets-givarverket, för att få råd.

Domaren begick tjänstefelet utan att veta om det, som formellt ansvarig, ett ansvar som hon trodde låg hos någon annan.

– Det kan hända vem som helst. Det skulle kunna hända mig. Men vi har samtidigt ett väldigt stort ansvar. Och staten får utkräva det av oss. Blir det fel så får vi ta det och sedan försöka gå vidare, säger Pia Johansson.

Men om det nu var en för hög arbetsbelastning som låg bakom den här missen, spiller inte det över på arbetsgivaren?

–Jo, det hade det gjort . Men jag bedömer inte att det var en orimlig arbetsbelastning, säger Pia Johansson.

– Rådmannen hade otur att detta hände och det fick en väldigt allvarlig konsekvens. Men man får samtidigt ställa sig på mannens sida, han som fick sitta felaktigt frihetsberövad. Och frågan är om man ska få en utmärkelse för nit och redlighet i tjänsten, samtidigt som man får en dom för tjänstefel, säger lagmannen och förtydligar att det inte handlar om att neka utmärkelsen utan huruvida den ska skjutas på framtiden.

ANNONS

Katrine Olsson vill betona att vare sig hon eller andra kan se några formella hinder för att ge henne utmärkelsen. Pia Johansson hade inte behövt gå vidare i frågan.

– Det är tråkigt att min redlighet ifrågasätts efter 30 fläckfria år i rikets tjänst. Många i min yrkesmässiga närhet upprörs över det. Och jag upplever att jag har stöd från många som tycker att jag borde ha fått utmärkelsen nu i maj, säger hon.

Dagsböterna för tjänstefel betalade hon samma dag som domen i Högsta domstolen föll. Hon hade hoppats kunna lägga den här saken bakom sig nu.

–Men det går ju inte nu när den här frågan kommer upp.

ANNONS