Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/3
ANNONS ▼

Man rymde från häktet i Halmstad

En man bröt upp fönstret i cellen och tog sig ut – både polis och kriminalvård har under tisdagen sökt efter rymlingen.

Strax efter klockan halv fem på tisdagsmorgonen lyckades en man i 20-årsåldern rymma från häktet i Halmstad.  

Enligt uppgifter till HP ska mannen ha brutit upp fönstret till cellen för att sedan ta sig ut, uppgifter som bekräftas av Kriminalvården.

– Vi vet inte exakt hur det har gått till men det vi har kommit fram till så här långt är att han tog sig ut genom ett uppbrutet fönster, säger Camilla Aamoth, tillförordnad kriminalvårdschef för häktet i Halmstad, och fortsätter: 

– Vi ser allvarligt på det inträffade och kommer utreda händelsen för att få en klarare och tydligare bild. 

Senast en direktrymning inträffade i Sverige var 2013. Enligt Camilla Aamoth har man sedan tidigt på morgonen utrett tisdagens händelse. 

– Vi har påbörjat en utredning och vi får även hjälp av Kriminalvårdens huvudkontor så att vi inte bara utreder oss själva, säger hon.

Mannen som rymde är hemmahörande i Laholms kommun och har suttit häktad i en och en halv vecka ungefär. Mannen är misstänkt för grovt häleri alternativt grov stöld – brott som ska ha begåtts i nordvästra Skåne och in i Halland, enligt Jenny Jerrhage Lundquist, förundersökningsledare på polisen i Halland. 

Jenny Jerrhage Lundquist säger också till HP att rymlingen är känd av polisen sedan tidigare för liknande brottslighet – men rymningen kom oväntat. 

– Vi är väldigt förvånade. Det är ingen kille som är våldsbenägen eller som är kopplad till missbruk så vi är faktiskt väldigt förvånade över att det är han som har rymt, säger hon. 

Enligt Peter Adlersson, presstalesman på polisen, larmades flera patruller ut på morgonen när rymningen blev känd.

– Vi letade i omgivningen och har efterlyst honom. Vi tog också kontakt med Hallandstrafiken och det fanns några spår gällande bussarna att gå vidare med, säger Peter Adlersson. 

Vid 21-tiden på tisdagkvällen var mannen fortfarande på fri fot.

MEST LÄST