Bild: Jari Välitalo/arkiv
Bild: Jari Välitalo/arkiv

Man hotade att döda elever – döms

Den 60-årige man som hotade att döda elever och personal på Östergårdsskolan döms – trots att han själv menar att det inte var något hot.

ANNONS
|

Den 60-årige mannen hade tröttnat på oväsendet från Östergårdsskolans elever och skickade den 22 mars ett meddelande till Halmstads kommun, där han förklarade att han inte längre orkade ”ta skit” och att han hade fått nog. Dagen efter skickade 60-åringen ytterligare ett meddelande där han påminde om en skolmassaker i skotska Dunblane där en granne till en skola en dag tog sitt gevär och sköt ihjäl 19 skolelever.

60-åringen skrev också att om en person drivs till vansinne av ”omständigheter som han/hon inte kan påverka” kan det sluta i en fruktansvärd tragedi. Mannens meddelanden uppfattades som ett direkt hot mot skolan och polisanmäldes.

ANNONS

60-åringen åtalades sedan för olaga hot – men nekade till brottet. Han erkände att han skickat meddelandena men har sagt att det inte var meningen att det skulle uppfattas som hotfullt.

Tingsrätten i Halmstad anser dock att 60-åringen borde ha förstått att meddelandet kunde uppfattas som hotfullt. Rätten anser också att meddelandet faktiskt har varit ett hot att döda eller skada elever och personal på skolan. 60-åringen döms därför till villkorlig dom för olaga hot.

Under polisutredningen beslagtogs två luftgevär som 60-åringen hade hängandes på väggen hemma, vapen som åklagaren ville skulle förverkas. Tingsrätten väljer i den delen dock att tro på 60-åringens uppgifter om att vapnen bara är prydnadsföremål. Han får därför tillbaka sina gevär.

ANNONS