Oljecistern rasade – man omkom

Den man som på lördagskvällen skadades i samband med en stor dieselolycka i Halmstad har avlidit av sina skador. Omfattningen av utsläppet är ännu inte klarlagt, men polisen har inlett en förundersökning om vållande till annans död, samt miljöbrott.

ANNONS
|

Enligt det ursprungliga larmet luktade det bensin både inne och utomhus i delar av Halmstad, och lukten berodde alltså på ett större utsläpp av restoljor.

– Inledningsvis talades det om 300 kubikmeter, men det är svårt att säga om det är den mängden, säger Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad, till tidningen vid klockan 20 på lördagskvällen.

Olyckan inträffade när en cistern i oljehamnsområdet välte mot en tankbil, och därefter började läcka ut olja i de uppsamlingsdammar som finns intill. Enligt ett pressmeddelande från Halmstads kommun var det uppskattningsvis 190 kubik olja som läckte ut.

Räddningstjänsten uppmärksammades om det farliga utsläppet vid klockan halv sex på lördagkvällen.

ANNONS

En person, en man i 55-årsåldern, ska i samband med olyckan fått föras till sjukhus med inledningsvis allvarliga, men oklara skador. Han avled senare.

– Mannen dog till följd av sina skador, säger Sebastian Börjesson, vakthavande befäl vid polisen i region väst, till tidningen vid 20.30.

Mannen ska ha varit förare av en tankbil som körde in på området.

– Vad som egentligen hände vid olyckstillfället är ännu oklart, säger Börjesson.

Polisen har under kvällen inlett en förundersökning. Rubriceringen är vållande till annans död och miljöbrott. Mannens anhöriga är underrättade.

Enligt uppgifter till tidningen ska petrollukten tidigt ha spridit sig över större delar av Halmstad.

Effekterna av olyckan ska inte vara någon fara för allmänheten, men den kraftiga lukten kan komma att fortsätta spridas under kvällen och någon dag framöver.

Polis, räddningstjänst och ambulans var på plats och spärrade av delar av det olycksdrabbade området.

– Just nu arbetar vi för att läckan inte ska sprida sig till annat vatten eller till avloppsledningen, säger inre befäl Karlborg på lördagskvällen.

Han uppskattar att räddningstjänsten, som också tagit hjälp av saneringsföretag i räddningsarbetet, kommer vara kvar på platsen till minst klockan tio på lördagkvällen.

Enligt vakthävande befäl Sebastian Börjesson har olyckan risk för stor påverkan på miljön.

ANNONS
ANNONS