Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild: HP/arkiv & Passregistret/TT
Bild: HP/arkiv & Passregistret/TT

Malexandermördare vill få tidsbestämt straff

En av de dömda för morden i Malexander, som nu sitter på anstalten i Halmstad, vill få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Den 28 maj 1999 är en dag som många har svårt att glömma. Den dagen rusade tre beväpnade män in på en bank i Kisa och flydde sedan därifrån med över två miljoner kronor. Männen flydde i en bil och polisjakten var intensiv – men fick sedan ett abrupt slut. I östgötska Malexander började rånarna skjuta – och två poliser blev dödade. 

I februari följande år dömdes de tre männen – Jackie Arklöv, Tony Olsson och Andreas Axelsson – till livstids fängelse. Det blev aldrig klarlagt vem det var som avfyrade de dödande skotten men alla tre dömdes för mord, då rätten ansåg att de agerat tillsammans och i samförstånd. 

Andreas Axelsson placerades först på anstalterna Hall och Tidaholm, men flyttades senare till Fosie. Juni 2016 flyttades han ännu en gång, och hamnade då på anstalten i Halmstad.

Nu har Andreas Axelsson ansökt om att få sitt livstidsstraff tidsbegränsat. Rättsmedicinalverket har gjort en utredning för att försöka komma fram till om det finns någon risk att Axelsson återfaller i brottslighet. På en tregradig skala – låg, medelhög eller hög – placeras Axelsson på den lägre, återfallsrisken bedöms alltså vara låg. 

I utlåtandet skriver man bland annat att Andreas Axelsson sedan i våras har haft permissioner med övernattning, vilket han har skött utan anmärkning. Man skriver också att det faktum att Axelsson har väntat ända fram till nu med att ansöka om tidsbestämt straff tyder på personlig mognad. Axelsson har själv påpekat att i de fall livstidsstraff tidsbestäms blir genomsnittstiden 24 år och eftersom man i regel friges efter två tredjedelar ska man sitta fängslad i 16 år. Axelsson har i dagsläget suttit bakom lås och bom i 17 år. 

Nu är det upp till tingsrätten i Örebro att bedöma om Andreas Axelsson ska få sitt straff tidsbestämt eller inte. 

MEST LÄST