Ann-Charlotte Mankell och Dag Hultefors.
Ann-Charlotte Mankell och Dag Hultefors.

M vill få in fler unga i vården med nytt projekt

Yrkesintroducerande anställningar är Moderaternas svar på hur unga ska in på arbetsmarknaden.

ANNONS
|

Socialdemokraterna presenterade nyligen en satsning vilken för Halmstads del skulle ge 234 traineeplatser inom äldreomsorgen för unga arbetslösa, något som lovordades av de lokala S-företrädarna.

Men Moderaterna Dag Hultefors och Ann-Charlotte Mankell är inte lika imponerade. De anser att S ur ett Halmstadperspektiv ”slår in öppna dörrar ”och hänvisar till redan startade och snart påbörjade projekt för unga arbetslösa.

Visserligen anser man att det måste till fler jobb för unga och att kompetensförsörjningen för omsorgsyrkena måste tryggas inför framtiden, men det ska ske på andra sätt.

- Jag tror inte att det finns ett så stort intresse att de fyller alla de utlovade platserna. Dessutom måste det finnas handledare för alla unga på arbetsplatserna, säger Ann-Charlotte Mankell.

ANNONS

Av omsorgspersonal får hon ofta höra att rätt person på jobbet är viktigare än bara antalet anställda. De med intresse och engagemang behövs och finns förhoppningsvis i den grupp M nu vill ge möjligheten.

Ett lokalt avtal mellan hemvårdsförvaltningen och Kommunal har nyligen slutits om nya yrkesintroducerande anställningar. 66 sökande med utbildning inom vård och omsorg konkurerar om 14 platser i verksamheterna. Sex stycken har hittills fått egna avtal.

- 14 kanske låter lite, men vi börjar där nu i september för att göra rätt från början. De får en provanställning med handledare på ett år med målet att sedan gå till en fast anställning, säger Dag Hultefors.

Han påpekar att kommunen redan idag har 100 prova-på-platser för unga där sju stycken i år valt vård- och omsorg.

- S pratar om sina platser. Vi vill prata om jobb och inte tillfälliga lösningar. Där tror vi att den här modellen är mer realistisk.

ANNONS