Mångmiljonsmäll för Comfort Audio

Att göra skatteavdrag för royaltyutbetalningar till ett eget bolag är inte okej, enligt Skatteverket som eftertaxerar Halmstadföretaget Comfort Audio med 23 miljoner kronor.

ANNONS
|

Comfort Audio AB har under de senaste åren tagit fram flera uppfinningar inom bolagets verksamhetsområde och sedan sökt patent på dessa. Patenten godkändes av Patent- och registreringsverket och allting såg ut som det skulle.

Vid en närmare kontroll visade det sig dock att det fanns vissa tveksamheter. Det första patentet, som Comfort Audio ansökte om för drygt tio år sedan, såldes till ett bolag på Malta redan innan ansökan hade godkänts. Det visade sig också att det maltesiska bolaget var ett dotterbolag till ett annat maltesiskt bolag som i sin tur ägdes av Comfort Audio.

Att sälja produkter och patent mellan sina egna bolag är inget konstigt i sig, men det som gjorde att Skatteverket fick upp ögonen för Comfort Audio var att de hade gjort avdrag för royaltykostnader – en ersättning för att få tillåtelse att använda patentet till sina produkter – som man hade betalat till bolaget på Malta. Mellan åren 2009 och 2015 har Halmstadföretaget gjort avdrag på 23 212 812 kronor – avdrag som Skatteverket inte anser vara riktiga.

ANNONS

Skatteverket skriver bland annat i ett beslut att det maltesiska bolaget inte har haft några anställda eller några kostnader under de granskade åren. Det är ”högst sannolikt” Comfort Audio som har bistått med personal och specialistkunskaper – därför finns det inga affärsmässiga skäl att betala royalty.

Skatteverket har också granskat avtalen mellan de två bolagen och anser inte att dessa följs. Bland annat ”är det mycket sannolikt att royaltybetalningarna avviker från vad som skulle ha avtalats mellan oberoende näringsidkare”.

Halmstadföretaget har motsatt sig Skatteverkets bedömning och skriver i ett svar till myndigheten att de dragna slutsatserna, och påståendena, inte har ”gjort det sannolikt att förhållandena är sådana som krävs för eftertaxering/efterbeskattning”.

Skatteverket viker dock inte ner sig. Efter att ha överprövat ärendet står beslutet fast. Myndigheten skriver bland annat att Comfort Audio har stått för kostnaderna för patentet och därför har det ekonomiska ägandet.

Bolaget eftertaxeras därför med de drygt 23 miljoner kronor som man har betalat ut i royalty. Skatteverket tar också ut ett skattetillägg på 40 procent.

HP har varit i kontakt med den kommunikationsansvariga på Comfort Audio som bad att få återkomma. Så har dock inte skett.

ANNONS