Många slöt upp för att demonstrera mot Isis aktioner i Irak och Syrien.
Många slöt upp för att demonstrera mot Isis aktioner i Irak och Syrien.

Många ville stå upp mot terrorn

"Stoppa Isis! Sluta döda kristna i Irak”. Uppslutningen blev stor då ett par hundra demonstranter tågade genom centrum på lördagsförmiddagen med slagord mot förtrycket och morden på kristna i Irak.

ANNONS
|

De senaste veckornas mediabevakning kring framryckningarna av terrorgruppen Is, Islamiska staten, tidigare kallad Isis, har skapat avsky runt världen. Bilder på avrättningar och halshuggningar som sprids på sociala medier för att skapa skräck och inge respekt för gruppens ledare har fått många att reagera.

Demonstrationen lockade därför många deltagare, som utrustade med flaggor, banderoller och slagord tågade från Lilla torg till rådhuset där ett möte tog vid med tal och läsning ut Bibeln.

”Er tystnad dödar oss”, Stoppa Isis och deras följare”, ”Vi kräver handling av FN, USA och Europa” var några av uppmaningarna från banderollerna. Just besvikelsen över omvärldens tystnad lyste igenom klart.

ANNONS

–Vi demonstrerar mot Isis, mot terrorism och diskriminering. Att kristna i Syrien och Irak förföljs av dessa terrorister, dödas och våldtas och ingen hjälper oss. De tror att vi kristna tillhör USA och slår mot oss. Men USA bryr sig inte om oss, bara olja, sa en upprörd Zahir Azoo som själv härstammar från Mosul i Irak.

Där har han kvar kusiner som nu tvingats fly undan Is attacker på befolkningen.

–Jag är jätteorolig för mina släktingar. De flyr till norra Irak men där finns ingenting för dem och ingen hjälp. Vi vill få världen att se vad som händer så att de stoppar terrorismen från att sprida sig.

För Cecilia Sköld från Göteborg var det en självklarhet att lägga sin näst sista semesterdag i Halmstad när hon genom en släkting fick höra talas om demonstrationen.

–Det är fruktansvärt vad som händer i Syrien och i Irak. Oavsett vilken religion man har ska man inte med våld och terror tvingas följa någon annan. Jag är kristen och jag stöttar mina bröder och systrar idag för terror och skräck ska inte få ta över.

Man måste stå upp för det som är rätt, menar Cecilia Sköld. Hon har i media följt utvecklingen med Isis framfart och deras skräckaktioner mot oliktänkande.

ANNONS

–Här i tåget finns en stor blandning av kulturer, språk och människor som visar att vi är många som nu står upp tillsammans och säger att det räcker nu!

ANNONS