Många ville få rariteter värderade

Redan en timme före utsatt tid började besökarna ta sig till Hallandspostens värderingsdag. Tavlor, dockor och askfat glimtade i kassarna inför den soliga sittningen.

ANNONS
|

I en brassestol vid Nissans kaj sitter Göran Bruhn med en tavla som han vill få värderad en gång för alla.

– Jag har fått den av min morfar och han sa alltid att den var värdefull. Sen har den stått i källaren i 20 år så jag tänkte att nu får jag ta reda på sanningen.

Det är fortfarande en stund kvar tills Martin Laurell som driver Hallands Auktionsverk ska påbörja dagens sittning och besökarna fyller på i rask takt.

Göran Bruhn är först in för värdering och konstaterar att han får hitta förmögenheten på annat håll, även om affektionsvärdet är stort.

ANNONS

–Jag får fortsätta jobba.

Om inte Laurell kan lova storkovan så kan målerikonservator Christin Anderberg kanske ge tips och råd på hur morfars tavla ska klara ännu några generationer.

–Det man kan göra förebyggande är att damma försiktigt med en dammvippa. Aldrig använda trasor på ram eller tavla, säger hon.

Tavlor påverkas av solljus och fernissan kan gulna. Konstblad som inte har en inramning med syrafritt papper ändrar också färg.

Det går att restaurera blad och målningar. Men det är inte något som man bör ge sig på hemma, säger målerikonservatorn och beskriver något som verkar vara en hel vetenskap av lösningsmedel, blandningar och enskilda föremåls förutsättningar.

–Gulnad fernissa går att ta bort, men risken är väldigt stor att tavlan skadas om man försöker själv.

Men det var långt mer än tavlor som passerade Martin Laurells bord.

"Samhällsdebatten" av Lisa Larson var ett av de föremål som väckte stort intresse. Porslinsfiguren där bruden lyfter sin brudgum på starka armar är ett hett eftertraktat samlarobjekt.

–Han sa att den kostar från 5 000 kronor och uppåt, säger Barbro Johansson och flikar in att det kostade den inte när hon köpte den på den Västgötska landsbygden för 20 år sedan.

Men den person som en gång i tiden valde att köpa figuren, som designades mitt under 68-rörelsen, hade ett öga för det som var modernt och det som skulle komma att intressera kommande generationer.

ANNONS

Även om gammal är äldst så är det inte alltid äldst som är mest värdefull. Det fick Margit Erixon veta när hennes mammas supermoderna finska designhalsband i silver från 1950-talet visade sig ha ett större värde än arvegods från generationen innan.

–Värdet i dag bestäms av hur många yngre människor som är intresserade av ett föremål. Och det här är eftertraktat, förklarade Martin Laurell.

Margit Erixon var lite förvånad och glad att hennes mamma hade en så bra blick för kvalitet och vackra saker.

–Hon var väldigt modern. Mina barnbarn älskar det här smycket. Men jag ska nog använda den själv ett tag till.

ANNONS