Många vackra katter på utställning i Skedala

Under lördagen startade kattutställningen i Skedala. Över 300 katter fanns på plats och lokalen vad fylld med lurviga familjemedlemmar.

ANNONS
|

Det är Skånes Kattklubb som har arrangerat årets utställning, och den var minst sagt populär. Vanja Haverling, 85 år, var en av dem som ställde ut sin katt.

– Jag har en katt som är en burmilla. Hon heter Nikita och är nio år gammal. Hon har vunnit väldigt många tävlingar så hon är framgångsrik, säger hon och skrattar.

Nikita sägs vara en manstjusare och hon dras lite extra till mannen i huset där hemma. Men hon är snäll mot alla, berättar Vanja.

Katten Nikita är van vid att medverka på utställningar, och gick denna gång vidare till final.

ANNONS

Tror du hon kommer ro hem vinsten?

– Det är inte helt omöjligt det nej, säger Vanja Haverling.

Gerd Haverling är dotter till Vanja och även hon hade med sin katt på utställningen.

– Min katt är samma ras, en burmilla, men hon är bara två år så det är första gången jag ställer ut henne. Det är en golden burmilla och hon är lite mörkare i färgen, säger Gerd.

Cleopatra, som Gerds katt heter, fick bra beröm av domarna men gick inte vidare den här gången.

Det var även många besökare som togsig till Skedala för att få titta på alla de vackra katterna.

– Örjan är bara 4,5 månader gammal. Han är min favorit. Han är så fin, gosig och fluffig. Jag vill ha en Örjankatt, säger Olivia Backe, sjuår, från Halmstad.

Men Olivia går inte kattlös där hemma, själv har hon trestycken men som fick stanna hemma.

– De heter Hubbe, Liten och Tiger. De är jättegosiga. Katter är mitt favoritdjur, säger hon.

Mycket folk och många katter fanns i lokalen, och inte minst många kattdomare. Zvezdan Memedov, är en erfaren kattdomare och var med på helgens utställning.

– Det är först och främst kärleken till katterna som gjorde att jag blev kattdomare. När man kanske inte får lov att ha så många vackra katter hemma är det bra att vara domare och få träffa dem såhär, säger han.

ANNONS

Är det inte svårt att bedöma alla dessa fina katter?

– Nja. Man får titta noga på var och en. Man kollar färgerna och sen storlek och så vidare. Vi har mallar vi går efter hur de helst ska se ut i de olika kategorierna, säger han.

Zvezdan bor i Göteborg och brukar följa med på olika kattutställningar.

– Snart ska jag till Norge och efter det ska jag till Danmark för att vara domare. Det är jättekul, säger Zvezdan Memedov, kattdomare.

ANNONS