Testar. Rakel Gustavson och Kenja Petersson representerar SPF och var några av deltagarna under Måltidsresans smakprovning. Rätterna som bjöds var ugnsbakad fiskfilé med kaviar-crème fraiche, potatismos och grönsaker, rimmad oxbringa med pepparrotssås, rotmos och ärtor samt kycklingfilé med rotfrukter.
Testar. Rakel Gustavson och Kenja Petersson representerar SPF och var några av deltagarna under Måltidsresans smakprovning. Rätterna som bjöds var ugnsbakad fiskfilé med kaviar-crème fraiche, potatismos och grönsaker, rimmad oxbringa med pepparrotssås, rotmos och ärtor samt kycklingfilé med rotfrukter.

Måltidsresan är i gång

Fin fisk, hyfsad kyckling men en katastrof till oxbringa. Så lät några omdömen när en lång rad portioner smakades av i Alla hjärtans hus i går. Smakprovningen var inledningen på Måltidsresan där mat för äldre står i fokus.

ANNONS
|

Runt borden i Alla Hjärtans hus provsmakades koncentrerat på de olika rätterna som har det gemensamt att de utgör den mat som äldre i Halmstad får, antingen den som tillagas av kommunen eller den som äldre får hem i form av matlådor.

– Det är jättebra, det behöver lyftas fram. Det är tre distrikt som ska ha det här, men man skulle behöva ha det över hela Sverige, säger Ulla-Brita Jönsson som representerar SPF om Måltidsresan som inleddes i går.

Bakom satsningen står SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, i samarbete med socialdepartementet, Socialstyrelsen, pensionärsorganisationer och näringslivet.

Tre regionala konferenser ska genomföras och provsmakningen, där pensionärer och folk från kommunen deltar, är en del. Kristina Jennbert, samordnare för äldrefrågor på SKL, berättar att tanken på en måltidsresa dök upp under en nationell konferens i somras då man lyfte fram området mat och äldre som fått lite lägre omdöme i de nationella brukarundersökningar som socialstyrelsen gjort.

ANNONS

Enligt Kristina Jennbert handlar det om att få nya idéer, dels om hur maten kan förändras men också att maten handlar om sällskap, hur man dukar med mera.

– Mat i alla livets skeden är ju jätteviktigt.

Under måltidsresans andra dag blir det olika föredrag, bland annat om nytänkande och hinder för matglädje och njutning i äldreomsorgen. Utifrån resultatet från provsmakningen diskuteras också hur man kan få mer av matglädje och njutning.

ANNONS