Män döms – uteblev från militärövning

Två män uteblev från en repetitionsutbildning som var en del av deras värnplikt. Den ena var med sitt nyfödda barn, den andra hade diskbråck. Nu döms båda två.

ANNONS
|

Det är sällan som folk döms för brott mot lagen om totalförsvarsplikt. I onsdags utdelade tingsrätten två sådana domar på en och samma dag.

I det ena fallet handlar det om en 28-årig man. Han skulle ha inställt sig för en repeitionsutbildning i oktober förra året.

Samtidigt som övning ägde rum var dock mannen på sjukhuset med sitt nyfödda barn. Anledningen till att han inte hade begärt uppskov för övning var att barnet kom tolv veckor för tidigt. Han försökte få tag på den som var ansvarig för utbildningen, men misslyckades.

Han döms till 30 dagsböter á 200 kronor.

Den andra mannen som döms är en 30-åring. Han skulle ha varit med på samma övning, men var tvungen att utebli på grund av att diskbråck.

ANNONS

Han tog kontakt med försvaret med e-post och fick besked att han behövde ett läkarintyg som styrkte att han inte kunde delta. Han skickade därefter in ett läkarintyg som bekräftade att han led av ett diskbråck.

Försvarsmakten förklarade i ytterligare ett mejl att han behövde ett nytt läkarintyg som intygade att hans tillstånd gjorde att han inte kunde tjänstgöra de aktuella datumen.

Mannen inkom inte med något ytterligare intyg. Han säger i förhör att han är diagnosticerad med diskbråck sedan flera år tillbaka. Då det är ett varaktigt tillstånd kunde inte hans läkare datera intyget på det sätt som försvaret begärde.

Även han döms för brott mot lagen om totalförsvarsplikt. Han döms till villkorlig dom och 50 dagsböter á 100 kronor.

ANNONS