Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Bild: TT
Bild: TT

Lustgas till ölen – inget för Halmstad

”En öl och en ballong lustgas, tack”. I storstäderna blir beställningen mer och mer vanlig, men i Halmstad säger man nej.

– Till vilken nytta skulle vi ha det på krogarna? säger Micke Wallin, ordförande i krögarföreningen i Halmstad.

Trenden att använda lustgas för berusning har ökat i landet, rapporterade P4 Göteborg i veckan.

På tillsynsenheten i Halmstads kommun har man heller inte hört talas om att något uteställe i Halmstad har lustgas till försäljning. Kanske för att det inte finns så stort utbud av renodlade nattklubbar.

– Jag tycker att det verkar dumt, och jag kan inte tänka mig att något av uteställena skulle ha det i Halmstad, säger Wallin.

– Det låter lite sjukt att gå den vägen, fortsätter han.

I Hallandsposten i fredags varnade en läkare för riskerna med användning i syfte att berusa sig. Han upplyste bland annat om vikten av att späda ut gasen med luft eller rent syre, som man gör vid användning inom vården, innan den inhaleras för att minska riskerna med användningen.

– De akuta effekterna är att man riskerar att skölja ut syret ur lungorna så att man får en akut djup ­syrebrist. Det kan man svimma av och man kan exempelvis få kramper eller hjärtarytmier, sade över-läkare Kai Knudsen, vid anestesikliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Gasen är laglig och man behöver inget särskilt tillstånd för att sälja den.

Den används dock främst som smärtlindring inom vården, ofta vid förlossningar. Dessutom som drivgas, till exempel för grädde som spritsas ut.

MEST LÄST