Louise är mitt i kravallernas London

Louise Rode från Halmstad bor i ett av upploppets värst drabbade områden. Under natten till tisdagen såg hon butiker plundras av maskerade personer, och längre ner på gatan sattes en restaurang i brand.

ANNONS
|

På Malden Road i stadsdelen Camden bor Louise Rode med fyra andra svenska tjejer. Tillsammans turades de om att hålla utkik under natten.

– Två tjejer höll vakt. De kollade att ingen satte eld på huset när vi låg och sov. Det kändes helt overkligt. När jag såg ut genom fönstret var det fullt av polisbilar, polishelikoptrar, brandbilar och folk som plundrade butiker nere på gatan, säger Louise Rode.

Den stora rädslan att plundrarna skulle sätta eld på huset förverkligades inte. Louise fick sms från sina oroliga föräldrar under hela natten. Till slut kunde hon lättat berätta att hon och vännerna klarat sig helskinnade.

ANNONS

– Kalabaliken lugnade ned sig vid tretiden på natten. Men vi hade sett ett nyhetsinslag där de sade att folk började tända eld på bostadshus också. Innan dess trodde vi att de bara var ute efter butikerna.

På morgonen var gatan helt tom. Men spåren av kravallerna märktes. Många av butikerna hade sönderslagna skyltfönster, och flera hade spikat upp träplankor för att skydda sig från stenar och glassplitter. Louise följde nyheterna tidigt på morgonen och bestämde sig för att gå till arbetet när allt tycktes lugnt.

– Jag vill försöka leva som vanligt och därför gick jag till butiken där jag jobbar. Där var upploppet det enda vi pratade om. Kan man komma hem? Är huset kvar? Det var frågor som vi diskuterade.

Louise och de andra anställda fick gå hem en timme tidigare. På vägen hem såg hon bara stängda affärer.

– Alla matbutiker har stängt, vi får leva på det bröd vi har hemma i kväll. På onsdag kanske jag inte har någon arbetsplats att gå till heller. Det sägs att plundrarna kommer rikta in sig på de centrala delarna av London natten till onsdagen, där jag jobbar.

Trots nattens oroligheter är Louise fast besluten att stanna kvar i London. Det kan helt enkelt inte fortsätta så här särskilt länge till, tror hon.

ANNONS

– Det är ingen ordning just nu. Polisen måste få det här under kontroll. Som tur är har jag kompisarna som jag bor ihop med, annars hade det nog varit ännu läskigare.

ANNONS