Livräddande drönare snart på plats i Tylösand

­­­­I sommar väntas det bli premiär för drönare vid livräddningsarbetet på Tylösand. – Det blir ett nytt tänk för vår organisation. Vi är vana att arbeta i vattnet, nu ska vi upp i luften också, säger Sophia Arslan, pressansvarig för Livräddarna Tylösand.

ANNONS
|

Tillstånden från myndigheterna är klara, nu handlar det bara om att lära sig flyga. Inom Livräddarna Tylösand är man i startgroparna för att börja utbilda personalen.

– Förhoppningen är att vi ska ha möjlighet att testa i skarpt läge under sommaren, säger Sophia Arslan men understryker att larmrutiner, sökmetodik och flygtimmar först måste ha klarats av innan maskinen kan komma i luften.

Beslutet att använda drönare vid livräddning grundar sig i forskning, där man jämfört skillnaden i tid det tar för en skallgångskedja på 14 man kontra en drönare, att hitta en person som befinner sig under vattenytan. Drönaren har visat sig vara överlägset effektivast. I genomsnitt skiljde det tre minuter och 38 sekunder – livsviktig tid när det gäller hjärt-lungräddning.

ANNONS

– Fördelen med en drönare är att vi får helikopterperspektivet. Då kan vi lättare bedöma läget och komma snabbare ut.

Drönaren har en flygtid på ungefär 20 minuter och är tänkt att skickas upp så fort man befarar att det finns en nödställd person ute i vattnet. Sophia Arslan påpekar dock att maskinen endast ska ses som ett komplement till redan existerande utrusning inom livräddningen.

– Vårt huvudsyfte är att ha noll drunkningar, kan det här hjälpa oss att snabbare identifiera en person i vattnet är det mycket välkommet.

ANNONS