Lika stor begravningsavgift i Sverige

Från och med årsskiftet betalar alla invånare i Sverige lika mycket i begravningsavgift. Minskad administration och enklare hantering är några av fördelarna med nyordningen.

ANNONS
|

– Som jag tänker med det här är det fina i Sverige att alla solidariskt hjälper till att betala begravningsavgiften för att det oavsett tro eller trosinriktning ska bli fint och värdigt, säger Magnus Aasa, kyrkoherde i Halmstads församling.

Riksdagen har beslutat att införa en enhetlig begravningsavgift över hela landet. För Halmstads del betyder det att kostnaderna ökar med omkring 4 öre per intjänad hundralapp.

– Tidigare har vi haft en clearingavgift som vi tagit ut om man velat begravas någon annanstans än där man varit folkbokförd, i och med det här tas den bort och därför blir det nu en enklare hantering för alla,säger Magnus Aasa.

ANNONS

Begravningsavgiften finns till för att finansiera kapell, krematorie, gravplats och vissa av de transporter som sker i och med en begravning.

Som medlem i Svenska kyrkan får man också tillgång till musiker och personal som på olika sätt har stor vana av att möta människor i stor sorg.

– I Halmstad församling är vi också noga med att så långt vi bara kan möta de anhörigas önskemål om musik och utformning,säger Magnus Aasa

– Vårt jobb är att tjäna människor och möta dem där de är, det betyder att vi säger ja också till att begrava människor som inte är medlemmar i Svenska kyrkan om de anhöriga önskar det och vet att den avlidna hade önskat det men om man inte är medlem får man betala för det.

ANNONS