Lärlingar tar klivet ut i arbetslivet

Lärlingselever går direkt från studentexamen ut i arbetslivet. Det gäller nio av tio studenter vid landets lärlingsutbildningar, enligt Skolverket. Sturegymnasiet är inget undantag.

ANNONS
|

– Vår slutsats är att elever som går etablerade lärlingsutbildningar har goda jobbchanser, säger Lotta Naglitsch, föreståndare på Skolverkets lärlingscentrum.

Det dröjer ytterligare några veckor innan Skolverket släpper årets rapport som djupdyker i ämnet lärlingselevers jobbchanser. Men resultaten är ungefär desamma som i förra årets rapport, menar Lotta Naglitsch.

– Den visade att nio av tio lärlingselever har en anställning ett och ett halvt år efter att de slutat utbildningen.

Lärlingscentrum har i uppdrag att sprida goda exempel till skolor och arbetsliv så att fler elever kan få samma möjligheter. De hjälper också skolor och kommuner att höja kvaliteten i lärlingsutbildningen och stöttar arbetsgivare.

ANNONS

Inför rapporten får de gymnasieskolor som erbjuder lärlingsutbildning svara på en enkät. Skolverket sammanställer sedan resultaten.

– Vi jobbar till exempel jättemycket tillsammans med Sturegymnasiet i Halmstad, säger Lotta Naglitsch.

På Sturegymnasiet gör sig 20 lärlingselever redo för student på fredag. Nästan alla har jobb i sommar och flera fortsätter även till hösten. Lärlingseleverna läser ett nationellt gymnasieprogram, men är ute tre till fyra dagar i veckan på arbetsplatser.

– När det fungerar för eleverna som har varit på en eller flera arbetsplatser i tre år, då har de jobb där eller referenser för att söka andra jobb. De har byggt upp ett nätverk inom branschen de utbildar sig till, säger Ola Bondesson, samordnare på Sturegymnasiets lärlingsutbildning och yrkeslärare inom restaurang.

Han bekräftar att lärlingseleverna har goda chanser att få jobb efter studentexamen.

– De lär känna sin handledare på arbetsplatsen ganska väl och handledaren vet vad de går för. Både vård- och omsorg, barn- och fritid och restaurang- och livsmedel är mer eller mindre krisyrken. De branscherna skriker efter folk, menar Ola Bondesson.

I Skolverkets rapport från 2016 uppgav omkring hälften av eleverna att de är anställda inom den bransch de utbildades för. Bland de elever som har jobb och som svarade på den aktuella frågan har 63 procent en tillsvidareanställning.

ANNONS

Fotnot: Av 34 skolor som erbjuder lärlingsutbildning medverkade nio fristående och 25 kommunala i Skolverkets enkät. Skolorna var spridda över hela landet och svarsfrekvensen var 64 procent.

Om: Lärlingsutbildning

  • Lärlingsutbildning innebär att elever går ett nationellt yrkesprogram på gymnasiet och genomför minst halva utbildningen på en arbetsplats. Elever lär sig yrket ute på arbetsplatsen.
  • Arbetsplatsförlagt lärande, APL, är en central del av elevens utbildning och innebär att lärandet i kurser eller delar av kurser förläggs till en eller flera arbetsplatser. APL är avgörande för att eleven ska bli väl förberedd för sitt yrkesområde.
  • Sturegymnasiet erbjuder lärlingsutbildning inom restaurang- och livsmedelsprogrammet (kök, servering och bageri & konditori), handels- och administration, hotell- och turism, barn och fritid, vård- och omsorg, hantverksprogrammet (hudvård) samt bygg- och anläggning (specialyrken).
ANNONS