Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

Kvinna begick bidragsbrott – fick dubbel ersättning

Kvinnan var sjukskriven och fick ut sjukpenning. Samtidigt fick hon även ut ersättning från A-kassan. Nu åtalas hon.

Historien började nystas upp i samband med att A-kassan utredde kvinnans rätt till ersättning. Ersättningsperioden började gå mot sitt slut och därför gjorde man som kontroll en sökning mot Försäkringskassan.
Det visade sig då att kvinnan hade sjukersättning. Det hade hon dock inte angett i sin ansökan till A-kassan. Där uppgav hon att hon var arbetslös på heltid.
Kvinnan förklarade sig med att hon sökt ersättning även från A-kassan eftersom den ersättning hon fick från Försäkringskassan var så låg. Hon sade även att hon trodde att det var okej.
Den förklaringen köpte dock inte A-kassan då man hade upplyst kvinnan om att hon inte kunde få dubbel ersättning. Hon fick också information om att hon skulle kryssa i att hon var sjuk och inte arbetslös på kassakorten hon lämnat in till A-kassan. Därför har man bedömt att kvinnan har agerat med uppsåt och en polisanmälan gjordes.
Den felaktigt utbetalda ersättningen uppgår till 33 108 kronor och utbetalningarna har gjorts mellan hösten 2015 och våren 2016.
Kvinnan har i förhör med polisen fortsatt att vidhålla förklaringarna till sitt agerande. Men hon har också erkänt att hon gjort sig skyldig till bidragsbrott och förklarat sig beredd att ta ett strafföreläggande.

MEST LÄST