Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Kritiska synpunkter mot kontorshuset

Stadsarkitekt Kajsa Sparrings instämmer delvis i kritiken från allmänheten mot Skanskas kontorshus Järnvägen 3 på Gamletullsgatan.

Många tycker att huset är fult och inte passar in i omgivningen. Vissa tycker att det ser ut som ett parkeringshus medan andra tänker att det ännu inte är färdigt.

– Det blev inte riktigt som vi hade tänkt oss, säger Kajsa Sparrings.

Hon och hennes kolleger på byggnadskontoret, som har handlagt bygglovet, godkände kontorshusets volym och placering eftersom det följde detaljplanen. Men enligt Kajsa Sparrings skulle detaljerna på fasaden, samt taket sett annorlunda ut än vad som blev fallet.

– Visionen var att skuggverkan från spårmönstret och de blanka distinkta detaljerna kring fönstren skulle stå emot den enkla rena och matta betongen i fasaden. Dekorationerna skulle ha kamouflerat skarvarna i betongelementen. Därför var det viktigt att spåren blev tillräckligt djupa och tydliga så att mönstret framträdde. Men det gör det ju inte nu.

– Ritningar i bygglovsansökan var i en skala som var för liten för att man skulle kunna bedöma detaljerna. Därför skrevs det in i bygglovet att detaljritningar som visar fasadens spårmönster och materialprov på takmaterial skulle lämnas in till byggnadskontoret innan startbesked gavs.

Några detaljritningar skickades aldrig in. Trots det gav byggnadskontorets tjänstemän klartecken för att bygget fick sättas i gång.

– Det är byggherrens ansvar att följa bygglovet, i det här fallet att lämna in alla uppgifter som krävs. Å andra sidan har vi brustit som inte sett till att alla ritningar var inlämnade innan byggherren fick startbesked, säger Kajsa Sparrings.

Hon menar också att de polerade detaljerna längs fönsterbanden inte skulle ha haft den utformning de sedan fick.

– Det skulle ha varit snedställda plåtskivor i olika vinklar som speglade solljuset vid olika tider på dagen. De skulle dölja en del av konstruktionen mellan fönstren och lätta upp byggnaden. Nu sitter det tresidiga plåtskivor som blir en del av husets volym i stället. Dessutom har de redan blivit buckliga. Det ser inte bra ut.

Takmaterialet skulle från början ha varit ljusgrå skivor i takpapp. När bygglovet hade godkänts bad Skanska att få lägga plåt i stället eftersom det inte fungerade tekniskt med papp.

– Vi accepterade deras förklaring, även om jag tycker att man borde ha kollat så att det fungerade innan man sökte bygglov. Däremot fick de besked att inte lägga plåt i ränder vilket ändå gjordes, säger Kajsa Sparrings.

Arkitekt Jan Åkerblad på Arkitektbyrån Design, som har ritat kontorshuset, säger att målet var att utnyttja hela byggrätten på tomten och att skapa ett annorlunda hus.

– Jag har pratat med Kajsa Sparrings och vi ska sätta oss och gå igenom handlingarna i bygglovet. Sen får vi se om det går att göra några justeringar.

Kontorshuset ägs nu av fastighetsbolaget Klövern.