Krismöte kunde inte rädda bowlinghallen

Det blir ingen bowlinghall på Sliparegatan. Entreprenören och kommunen möttes under tisdagen i ett sista försök att lösa situationen.

ANNONS
|

HP har flera gånger tidigare skrivit om turerna kring bowlinghallen på Sliparegatan. Kalkylen för att bygga om fastigheten har inte hållit, trots ansträngningar från de inblandade.

Redan för två år sedan började planeringen för en bowlinghall. Först var gamla HP-huset aktuellt, men det kontraktet gick till kulturskolan.

– Då gick luften ur lite. Men föreningarna har varit engagerade och tipsade om lokalen på Sliparegatan. Man har ju alltid hopp om att det ska gå att lösa. Men det blev för dyrt, säger Per-Anders Hörlin.

På tisdagen mötte han kommunen i ett sista försök att hitta en ekonomisk lösning. Kostnaden kan inte läggas på bowlarna, som redan utövar en dyr sport, menar entreprenören.

ANNONS

– Kommunen har inga möjligheter att hjälpa oss i dagsläget. De är såklart också olyckliga över att det inte blir någonting, säger Hörlin som därmed ger upp planerna på att driva en bowlinghall i Halmstad för nu.

– Men jag hoppas verkligen att det blir en hall, för bowlingens skull, säger entreprenören som har lämnat efter sig tips till kommunen att arbeta vidare med.

Leif Andersson är ordförande i HGIF Tre Hjärtan, parasportföreningen där bowlingen är den största grenen. Han blir bedrövad över beskedet.

– Åh fy fan, rent ut sagt. Vilket slag för våra medlemmar.

HP har följt bowlarna i HGIF Tre Hjärtan på resan från Rejmes, till Båstad med drömmar om en egen hemmahall. Många av deltagarna har bowlat tillsammans i decennier.Nu finns det risk att man får lägga ned bowlingen.

– Den risken är uppenbar. Vi klarar inte ekonomiskt att fortsätta åka till Båstad för att träna. Vi kanske får försöka hitta andra aktiviteter.

Leif Andersson vet inte vad som händer härnäst.

– Vi får samla bowlingföreningarna och försöka hitta en lösning.

Lars Püss (M), ordförande i teknik- och fritidsnämnden i Halmstad, har fått en kort redogörelse från tisdagens möte.

Det blir alltså ingen hall på Sliparegatan?

– Nej. Det ser inte ut så. Vi får försöka hitta en annan lösning.

ANNONS

Püss hoppas att kommunen ska kunna erbjuda entreprenören en annan lokal.

Det kommer troligtvis inte att gå att lösa så snart som till hösten, vilket blir ett hårt slag för Halmstads sportbowlare.

HGIF Tre Hjärtan riskerar att få lägga ned bowlingen. Vad tänker du om det?

– Det är beklagligt. Jag känner med dem. Men det är där vi står nu, säger Lars Püss.

I juni 2015 stängde Rejmes bowlinghallen, där Halmstadbowlarna tävlat och tränat sedan tidigt 1980-tal. Företaget ska ha sagt upp kontraktet fem år i förväg i hopp om att kommunen och föreningarna skulle ha tid att hitta en annan lösning.

Men det blev en höst med pendling för Halmstads sju bowlingföreningar som fick träna i bland annat Falkenberg och Båstad.

I oktober kom första uppgifterna om att en entreprenör som driver bowling i Jönköping ville satsa i Halmstad. Man hade tidigare talat om att göra bowling i gamla HP-huset men nu dök en lokal på Sliparegatan på Öster upp som förslag. Denna skulle byggas om till att rymma 20 banor som skulle kunna stå klara redan till slutet av augusti inför den nya säsongen.

Det var tidigt frågetecken kring ombyggnadskostnad och finansiering. Kommunen har betalat ett bidrag till Rejmes och det fanns inga planer på att höja det bidraget för att täcka en ombyggnadskostnad i en ny hall, enligt tidigare uppgifter till HP.

ANNONS