Uppgivna medarbetare. Vårdförbundets My Jönsson och huvudskyddsombudet Juliska Tot Wikström samtalar med de besvikna akutsjuksköterskorna Nina Uddstrand och Fredrik Bagge. ”Istället för att ge oss morötter och skapa förutsättningar för att lösa problemen, så slår man oss med en klubba i huvudet och tar till tvång. Vi har nått en gräns där vi inte orkar mer”, säger de. Bild: Jari Välitalo
Uppgivna medarbetare. Vårdförbundets My Jönsson och huvudskyddsombudet Juliska Tot Wikström samtalar med de besvikna akutsjuksköterskorna Nina Uddstrand och Fredrik Bagge. ”Istället för att ge oss morötter och skapa förutsättningar för att lösa problemen, så slår man oss med en klubba i huvudet och tar till tvång. Vi har nått en gräns där vi inte orkar mer”, säger de. Bild: Jari Välitalo

Kris på akuten inför Tall Ships Races

Till helgen väntas Halmstads befolkning mångdubblas i samband med Tall Ships Races. Samtidigt har sjukhusakuten stor personalbrist. Lösningen blir att beordra in sjuksköterskor.

ANNONS
|

När Hallandsposten träffar två av akutens sjuksköterskor och representanter för Vårdförbundet har de precis fått veta att Region Halland kommer att använda sig av sin möjlighet att beordra medarbetare att arbeta extra utan särskild kompensation.

– När det gäller samhällskritisk verksamhet så har arbetsgivaren den rätten. Vi ville att man åtminstone skulle ge dem som beordas in ett par extra semesterdagar, men fick inte igenom det, konstaterar Camilla Tellström, ordförande i Vårdförbundet Halland.

Under den stundande helgen är det sju pass på akutmottagningen som måste bemannas, men det uppges saknas sjuksköterskor till ytterligare ett 40-tal arbetspass under sommaren och det finns risk att även de som hunnit gå på semester tvingas tillbaka.

ANNONS

– Det här är tydligen bara startskottet och nu känner vi att vi inte orkar mer. Vi i personalen har verkligen varit lojala och täckt upp för varandra under lång tid, men nu är vi körda i botten, säger sjuksköterskan Nina Uddstrand.

– Vårt jobb på akuten kräver att man är fullkomligt alert och skärpt precis hela tiden. Jag är otroligt besviken på vår ledning. Sjukhuschefen har gått ut och sagt att han inte är orolig för patientsäkerheten, men han har inte varit här och frågat efter vår åsikt, säger kollegan Fredrik Bagge, som varit akutmottagningen trogen i 19 år.

När sju sjuksköterskor beordrats in till helgen uppnår akutmottagningen ändå bara normal bemanning. Beredskapen har inte höjts inför Tall Ships Races eller den stora triathlontävling som pågår under lördagen.

– Arbetsgivaren har inte bedömt detta som en riskhelg, men det är klart att det är en förhöjd risk med så mycket människor i stan, säger Fredrik Bagge.

Både Nina och Fredrik är också djupt bekymrade över att många kollegor redan valt att lämna akutmottagningen. Just nu är hela tio sjukskötersketjänster vakanta.

–Jag är också en av dem som nu söker andra jobb och är nästan beredd att ta vad som helst. Egentligen vill jag vara kvar, men arbetsgivaren har tagit bort all arbetsglädje, säger Nina Uddstrand, som arbetat på akuten i tio år.

ANNONS

–Vi ser detta som både ett arbetsmiljö- och patientsäkerhetsproblem. Nästa steg blir att kontakta Arbetsmiljöverket och Inspektionen för vård och omsorg, säger Camilla Tellström.

Både verksamhetschefen och områdeschefen för akutkliniken har själva semester när HP söker dem, men tillförordnade områdeschefen Eva Osvald Gustafsson ger sin bild av vad som hänt:

–Problemet är att det finns en personalbrist i botten. Det är flera medarbetare som nyligen slutat och så kom sommarsemestrarna upptill. Vi använder nu de verktyg vi har som arbetsgivare, men hoppas slippa att bryta semestern för någon. I nuläget handlar det om att beordra dem som inte hunnit gå på semester att ta extra pass.

Förra sommaren lockade ni sjuksköterskor som jobbade extra på akuten med en kraftigt förhöjd timlön. Varför finns inte den moroten nu?

–Sjukhusledningen har velat komma från den typen av verktyg, så nu använder vi oss av det vanliga avtalet. Situationen är svår just nu, inte minst för chefer och medarbetare på akuten, men det är sådant här som kan hända i vården.

Hade inte akuten egentligen behövt förstärka bemanning under den kommande helgen?

–Vi har en grundbemanning som ska klara det mesta. Vi jobbar för att klara vårt uppdrag och som invånare kan man känna sig trygg med det, säger Eva Osvald Gustafsson.

ANNONS

Fakta: Personalkrisen på akutmottagningen

Akutmottagningen i Halmstad har tio vakanta sjukskötersketjänster, efter att flera medarbetare sagt upp sig. Under sommaren saknas fortfarande bemanning till ett 40-tal arbetspass.

Även förra sommaren rådde stor personalbrist på akutmottagningarna i både Halmstad och Varberg. Huvudskyddsombudet övervägde då, med stöd av Arbetsmiljölagen, att stänga ner verksamheten. Krisen löstes tillfälligt med att Region Halland erbjöd en timlön på 600 kronor till de sjuksköterskor som jobbade extra. Det lockbetet finns inte i år.

ANNONS