Ulrika Ahlberg.
Ulrika Ahlberg.

KRÖNIKA: Om festen efter festen – eller ”Gå ner i vikt med Tall Ships Races”

Vill du tänka på en enda sak varje vaken timme – och sen drömma om samma sak på natten? Vill du raskt gå ner fem kilo bara genom att ”glömma bort” att äta?

ANNONS
|

Bli presschef för Tall Ships Races. Det blev jag i april 2011, fyra månader innan världens största havskappsegling skulle dra in i Halmstad för första gången.

Det var säkerhetsmöten och artistsläpp, elledningar och parkeringsplatser, Youth Area och Captains Dinner. Det var så galet mycket som skulle ordnas och så galet många människor inblandade. (Och här vill jag poängtera att min insats var marginell, vissa av mina kolleger i projektgruppen hade så stora uppdrag att det knappt går att ta in.)

En morgon vaknade jag, efter att som vanligt ha drömt något obegripligt om mediecenter och nyhetsbrev, och viskade hest till Maken: ”Tänk om det inte kommer NÅGON?”. Då klappade han mig på huvudet och sa ”Sov nu, lilla du.”

ANNONS

Dagar blev till veckor, veckor blev till månader och så blev det den 4 augusti – Dagen D. Folk strömmade in på området och solen sken. Fartygen kom, sågs och seglade. Besättningarna trivdes. Besökarna trivdes. Halmstad levererade.

Fyra intensiva dagar senare var det över och skeppen lämnade Halland i den pampiga Parade of Sail. Jag såg den från havet i en pressbåt och när den sista masten hade försvunnit bakom Tyludden styrde vi in mot Halmstad igen. Precis när vi klivit iland öppnade sig himlen och regnet vräkte ner (ett tecken från ovan?).

Samma kväll hade vi middag för dem som varit engagerade i Tall Ships Races på ett eller annat sätt, och jag sms:ade hem och skrev ”kommer snart”. Men några timmar senare fick jag skicka ett kontra-sms där jag meddelade att jag blev kvar ett tag till: ”Vet inte hur det har gått till, men här har uppstått vild dans!”.

Allt hade gått bra, vi var i hamn. Vi var så lättade, så lyckliga, så glada. Och plötsligt ser jag hur en av killarna från räddningstjänsten – han som för några dagar sedan hade tittat strängt på mig när vi diskuterade hur larmpunkter och Rescue Area bäst skulle beskrivas i programtidningen – susar över golvet i perfekta Michael Jackson-moves!

ANNONS

Nu är det dags igen. Den 30 juni seglar fartygen in i Halmstad, som den här gången är starthamn. Det är ett annat gäng som förmodligen har levt med Tall Ships 24-7 under många långa månader. Heja er – det kommer att gå jättebra!

PS. Påbilden här intill ser ni hur jag såg ut i augusti 2011. Varför var det ingen som kletade på mig lite smink och fixade min frisyr, intrycket är ju fatalt: ”Välkommen till Tall Ships Races – det är jag som är Vraket…”.

Och för er kännedom kan jag meddela att jag gick upp sju kilo hösten 2011. Så fort skeppen hade lämnat Halmstad började jag komma ihåg att äta igen.

ANNONS