Viveka Hedbjörk, Hallandspostens chefredaktör. Bild: Roger Larsson
Viveka Hedbjörk, Hallandspostens chefredaktör. Bild: Roger Larsson

KRÖNIKA: Klokt domslut i viktig rättssak

Det skulle handla om brott mot grundlagen, men det kom att handla om en orimlig arbetssituation.

ANNONS
|

Kanske tio procent av rättegångstiden vid Halmstad tingsrätt vid målet mellan Justitiekanslern och enhetschefen vid Migrationsverket ägnades åt brottet mot yttrandefrihetsgrundlagen (YGL).

Resten var en fråga om en kaotisk och ohållbar arbetssituation. Detta är nog så viktigt för den åtalade, men underordnat i sammanhanget, enligt min uppfattning.

Grundlagarna är de viktigaste lagarna i Sverige. De är till för att skydda dyrbara värden i vårt statsskick. I det här fallet handlar det om rätten att lämna uppgifter till media utan att riskera att bli avslöjad.

Läs även:Bo Johanssons mejl brott mot grundlagen

Vi i media straffas om vi avslöjar våra källor, och myndigheter får inte ens ställa frågan till medierna om vem som lämnat uppgifter.

ANNONS

Det där måste sitta i ryggmärgen på alla chefer i offentliga sektorn, alla tider på dygnet, under alla omständigheter. Det är chefernas chefer, alltså alla offentliga myndigheters ansvar att se till att deras egen personal är tillräckligt utbildade så att de inte bryter mot det allra heligaste i svensk lagstiftning - grundlagarna.

Självklart kan det finnas omständigheter som gör att människor med normalt gott omdöme sviktar, men lika lite som vi kan ha överseende med en stressad läkare som ställer en slarvig diagnos, eller en pilot som struntar i säkerhetsbestämmelser för att kapa tid, ska vi acceptera att offentliga chefer glömmer att de inte får efterforska mediernas källor.

Det är klokt av Halmstad tingsrätt att stå upp för grundlagen.

ANNONS