Kostnadsfri yoga för välgörenhet

Donationsbaserad yoga får många besökare att delta. – Det är helt frivilligt. Men man får chansen att göra en fin insats samtidigt som yogan blir en bra start på dagen, säger Jenny Rosencrantz, yogainstruktör och egenföretagare.

ANNONS
|

Det är sjunde året i rad som Jenny Rosencrantz anordnar yogapass under sommaren på stranden i Tylösand. Yogan är till för alla, och det som sticker ut är att den är donationsbaserad.

– Passen är gratis, men sen har man chansen att donera en peng istället till Bris, barnens rätt i samhället. Då ger man antingen kontanter eller swishar och summan är valfri, säger Jenny Rosencrantz.

Idén till initiativet kom i samband när Jenny startade yogan i Tylösand. Hon ville göra något extra.

– Organisationen Min Stora Dag ligger mig varmt om hjärtat. Jag har varit volontär och engagerad och ville göra en insats. Så jag brukar varva att ena året ger jag välgörenhetspengarna till Bris, och andra året till Min Stora Dag, säger hon.

ANNONS

Den slutliga välgörenhetssumman varierar år till år, och det kan vara deltagare som ger bort femhundra kronor till tjugo kronor.

– Men det viktigaste är gemenskapen som vi får här på stranden och att man ska må bra. Vi delar glädjen genom yogan och gör samtidigt något fint genom att ge en gåva, säger hon.

Enligt Jenny har det varit upp emot 50 personer som deltagit på yogan under en och samma gång, och under tisdagens pass var de runt 20 personer.

– Det är helt fantastiskt härligt att yoga så nära havet. Vågornas ljud ger ett inre lugn. Det är andra sommaren jag är med, säger Charlotta Dahlberg som är från Göteborg och semestrar i Halmstad.

Och hon gillar konceptet med att man kan donera en peng till välgörenhet.

– Det är klart det är en viktig roll i det hela, att man kan kombinera att man själv får en fin start och att sedan göra en insats, säger Charlotta.

Jenny Rosencrantz är från Halmstad, och stranden i Tylösand är en given plats för henne när hon vill koppla av och finna ro.

– Här känns som hemma. Havet och stranden är magiskt, och i stället för att yoga här nere själv så drog jag ihop ett par pass i veckan. Nu sju år senare är jag fortfarande i gång, säger hon.

ANNONS

Yogapassen lockar en hel del semesterfirare, men även folk som bor i närheten kommer förbi.

– Första gången var för tre år sedan, och försöker vara med varje sommar. Nu är jag föräldraledig och det är underbart att starta dagen såhär, säger Emelie Johansson, som bor i Kvibille.

Den donationsbaserade yogan i Tylösand har pågått under tre veckor. Sista passet är egentligen under helgen, men på grund av tidigare inställda pass har man ännu chansen att delta ett tag framöver.

ANNONS