Värdefull. Utanför Högskolan i Halmstad står en av konstnären Olle Baertlings skulpturer.		Bild: Lina Salomonsson
Värdefull. Utanför Högskolan i Halmstad står en av konstnären Olle Baertlings skulpturer. Bild: Lina Salomonsson

Konstsamling kräver utbyggt konstmuseum

Världens största samling av konstnären Olle Baertlings verk ska flyttas till Hallands konstmuseum i Halm-stad. För att husera Baertlingstiftelsens samling och kunna låna internationell konst krävs en tillbyggnad av museet – en fråga som vållade debatt under budgetfullmäktige.

ANNONS
|

– Baertlingsamlingen är ett riktigt kap. Det innebär ett väldigt lyft för museet att få den här möjligheten och det betyder oerhört mycket för Halmstad och kulturkretsarna, säger Lena Ekman (M), kulturnämndens ordförande.

En ny möjlighet som därmed öppnas upp är utbyte med andra museer då man kan låna ut Baertlings konst och få in andra verk i utbyte.

– Vi får en möjlighet att få konst från stora, internationella museer där Baertling kanske passar in.

En avsiktsförklaring har gjorts mellan kommunen och Baertlingstiftelsen som äger konstsamlingen, bestående av hundratals skulpturer och målningar. Ett avtal beräknas vara färdigt vid årsskiftet.

ANNONS

Femklöverns budget som nyligen gick igenom innehåller ett förslag att avsätta 30 miljoner för en utbyggnad av museet. Även 20 miljoner kronor från regionens budget och pengar, som stiftelsen Hallands länsmuseer får in efter en planerad försäljning av fastigheten Kirsten Munk på Storgatan i Halmstad, ska satsas på att bygga ut museet.

Vid budgetdebatten på fullmäktige i tisdags blev konstfrågan en källa till en minidebatt mellan allians och opposition.

– S och V har inte avsatt några medel i sitt budgetförslag till utbyggnad och renovering av Hallands konstmuseum. Förstår man inte vilka möjligheter detta kommer att ge Halmstad som destinationsmål? undrade Ekman och syftade på femklöverns anslag på 30 miljoner.

En utredning kommer att klargöra hur kommunen ska hantera direktiven från Statens kulturråd när det gäller att garantera säkerheten för konstverk som ställs ut, till exempel vid in- och utlastning samt förvaring.

– Den delen behöver utvecklas på Mjellby konstmuseum. Gör vi inget kommer våra försäkringskostnader att öka från 70 000 kronor till 700 000 kronor. Men oppositionen tycks inte vara intresserad av att bidra i sitt budgetförslag, påstod Lena Ekman.

Fullmäktiges andre vice ordförande Ingegerd Sahlström (S) nappade på Lena Ekmans provokation och påminde om Socialdemokraternas utredning och förslag till ett kulturcentrum i anslutning till Örjansskolan för tio år sedan.

ANNONS

– Museets utbyggnad hade varit klar om inte Moderaterna hade satt stopp för det förslaget. Dessutom satte Moderaterna spiken i kistan på Örjanskolan, som enligt vårt förslag skulle ha blivit en grundskola med kulturinriktning sade hon vid debatten i tisdags.

Värdefull. Utanför Högskolan i Halmstad står en av konstnären Olle Baertlings skulpturer.

Olle Baertling (1911–1981) föddes i Halmstad och var verksam som målare och skulptör. Baertling studerade likt Bengt Lindström i Paris för André Lhote och Fernand Léger. Hans första utställning ägde rum i Stockholm 1949. Baertling arbetade främst i en geometrisk, nonfigurativ stil.

ANNONS