Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

Konflikten som tros vara motiv till mordet

Ett tidigare bråk som blossade upp igen – det är den troliga förklaringen till att Albin Einarsen blev dödad kvällen den 9 maj 2014, enligt åklagare Gisela Sjövall.

När åtalet mot 20-åringen lämnades in till Halmstads tingsrätt på förmiddagen den 20 april stod det klart att åklagare Gisela Sjövall rubricerar händelsen som mord – en rubricering som 20-åringen själv nekar till.

– Jag har gjort bedömningen att det har skett en våldsutövning som har orsakat dödsfall och att 20-åringen har haft uppsåt att döda 16-åringen, säger Gisela Sjövall. 

20-åringens försvarsadvokat, Göran Ruthberg, håller inte med. 

– Jag är inte förvånad över att åtalet ser ut som det gör, men jag delar inte åklagarens uppfattning vad gäller uppsåt, säger han.

Under utredningens gång har både Gisela Sjövall och Göran Ruthberg sagt att motivet till brottet har kommit fram, men ingen av dem har velat förtydliga. Nu, när åtalet är inlämnat, kan dock Gisela Sjövall berätta vad det var som hände den där majkvällen för snart tre år sedan. 

– Det har framkommit påståenden från 20-åringen att en nära anhörig till honom tidigare har blivit illa behandlad av Albin. Sedan när de är ute på sin promenad på kvällen kommer det upp igen. De hamnar i bråk och sedan blir det här resultatet av bråket, säger Gisela Sjövall. 

Försvarsadvokat Göran Ruthberg vill inte kommentera det äldre bråket som pekat ut som motiv över huvud taget. 

– Jag väljer att inte göra det, det får ni ta del av i förundersökningen och under huvudförhandlingen får 20-åringen själv berätta och beskriva vad som hände då och vad som har hänt tidigare. 

Inför huvudförhandlingen, som är planerad att pågå i fyra dagar, är ett flertal vittnen kallade – både anhöriga till den åtalade och till offret men även vänner, ambulansförare, rättsläkare och kriminaltekniker. 

Något datum för huvudförhandling är ännu inte spikat.

Läs mer om Mordet på Albin Einarsen
MEST LÄST