Kommunen ska ta höjd för översvämningar

För att kunna skissa på framtida Tullkammarkajen måste kommunens planarkitekter veta hur stadsdelen behöver skyddas mot framtida klimatförändringar. I höst ska en sådan utredning genomföras.

ANNONS
|

Med sitt vattennära läge är så väl Tullkammarkajen som övrig bebyggelse längs med Nissan utsatt för klimatförändringar. Därför har kommunen nu upphandlat en utredning som ska ta fram svar på hur översvämningar kan förebyggas i området.

– Vi har stora projekt på gång längs Nissan och vi måste veta hur vi ska förbereda oss så att vi vid framtida detaljplanearbete planlägger utefter rätt förutsättningar, säger Kristin Eklund, exploateringsingenjör på samhällsbyggnadskontoret.

För kommunens planarkitekter som skissar på framtida Tullkammarkajen är utredningen av stor vikt. Just nu jobbar man med att ta fram en så kallad skelettplan, som bland annat fastställer gatstruktur och allmän platsmark.

ANNONS

– En förutsättning för att arbetet ska komma vidare är att utredningen genomförs, förklarar Martina Pihl Fritsi, en av de ansvariga arkitekterna för Tullkammarkajprojektet.

Före sommaren blev upphandlingen klar och företaget WSP, som tilldelades uppdraget, ligger nu i startgroparna för att komma igång.

Ambitionen är att utredningen ska vara klar före utgången av 2017, enligt Kristin Eklund.

– Det är inte bara för de framtida projekten som vi behöver göra det här utan utredningen fokuserar på hela området längs med Nissan, poängterar hon.

ANNONS