Kommunen klarar bara 8 av 16 mål

Kommunfullmäktige satte upp 16 konkreta mål men Halmstads kommun fick underkänt på hälften under förra året. Bland annat är förskolans barngrupper för stora.

ANNONS
|

På tisdagskvällens kommunfullmäktige ska årsredovisningen för 2016 fastställas. Kommunstyrelsen beskriver måluppfyllelsen under det gångna året som "tämligen låg".

De 16 konkretiserade målen handlar om vad kommunen ska fokusera på och vilka mål verksamheten ska uppnå. Det är sedan upp till nämnder och bolagsstyrelser att genomföra aktiviteter för att se till att målen uppfylls.

Men enligt uppföljningen har bara 50 procent av målen uppnåtts. På 8 av 16 punkter får kommunen underkänt.

– Man kan nog aldrig räkna med att klara alla mål för då är risken att vi har satt målen med för låg ambition. Det förtar inte att vi självklart måste anstränga oss och ha en hög måluppfyllelse, säger Carl Fredrik Graf (M), kommunstyrelsens ordförande. I nämnder och bolag låg måluppfyllelsen för 2016 däremot på 75 procent.

ANNONS

Ett av de missade målen är barngrupperna i förskolan. De är fortfarande för stora. Den genomsittliga barngruppen har 17,8 barn, medan målet är 17,4.

– Den ansträngda lokalsituationen och bristen på förskollärare påverkar möjligheterna att nå de här målen i tid.

Carl Fredrik Graf påpekar att det finns ekonomiska resurser för att bygga förskolor och rusta upp förskolemiljöer.

– Men vi har varit tvungna att använda temporära lösningar eftersom det ibland inte funnits tillgång på mark och eftersom behovet av platser ökar så snabbt.

Ett annat mål som har varit svårt att uppfylla är att öka andelen elever som är behöriga till gymnasiet.

Nästan var femte niondeklassare, 17,9 procent, på Halmstads grundskolor uppnådde inte behörighet.

– I mätningen ingår samtliga barn, men vi tar inte med i beräkningen om samtliga barn har gått hela grundskolan, menar Graf.

– Det har kommit ett antal elever till grundskolan genom flyktingmottagandet, en del av dem har inte gått nio år i svensk grundskola. Deras förutsättningar för att bli behöriga till gymnasiet är en tuff historia.

Enligt uppföljningen behövs omfattande insatser för att lyfta de nyanlända elevernas resultat.

Halmstad når inte heller upp till målet att vara en aktiv regional aktör. Carl Fredrik Graf tycker att kommunen har kommit en god bit på väg.

ANNONS

– Vi har sjösatt ett projekt där vi tillsammans med sju andra kommuner ska stärka området södra Halland, västra Kronoberg och nordvästra Skåne som arbetsmarknads- och näringslivsregion.

Målen brukar normalt sett gälla i fyra år, men så är det inte denna gång. Eftersom Socialdemokraternas budget röstades igenom i juni förra året är det deras mål som gäller för 2017.

– Möjligheterna till långsiktigt och målmedvetet arbete i en viss riktning påverkas negativt av att man under en mandatperiod byter mål och medel för att nå målen, tycker Carl Fredrik Graf.

Ni kommer alltså inte att följa upp de mål som inte uppfylldes 2016?

– Nej, fullmäktige har beslutat att det är andra mål som ska uppfyllas nu.

Kommunstyrelsen har i stället uppmanat nämnder och bolagsstyrelser att noga uppmärksamma de nya målen som gäller 2017-2019.

Fakta: Godkänt på hälften

  • Mål som har nåtts:

1. I Halmstad ska alla flickor och pojkar ha möjlighet till en meningsfull fritid.

2. Halmstad ska ha stränder, en stadskärna och evenemang som attraherar både Halmstadbor och besökare.

3. I Halmstad ska unga (18-24 år) studera eller kunna försörja sig genom anställning eller företagande.

4. I Halmstad ska äldre personer ha möjlighet till ett självständigt och aktivt liv och uppleva god livskvalitet.

5. Mängden hälsofarliga kemikalier i barn och ungdomars vardag ska minska.

6. I Halmstad ska alla ha en långsiktig tillgång till vatten av god kvalitet.

7. Klimatpåverkan i Halmstad ska minska.

8. I Halmstad ska vi ha ett förhållningssätt som präglas av mod och nytänkande och av att vi arbetar tillsammans för att göra skillnad för invånare, besökare och företagare genom bra service.

  • Mål som INTE har nåtts:

1. I Halmstads skolor ska alla elever få de utmaningar och det stöd som de behöver för att kunna utvecklas så långt som möjligt.

2. I Halmstads förskolor ska antalet barn i grupperna anpassas så att barnens behov av en trygg, pedagogisk och kreativ verksamhet tillgodoses.

3. Halmstads förskolor och skolor ska ha en pedagogisk och kreativ lärmiljö såväl inne som ute.

4. Halmstad ska vara en självklar, aktiv regional aktör och samarbetspartner som tar ansvar för utvecklingsfrågor i Halland och de omgivande regionerna.

5. Halmstad ska vara en av Sveriges främsta kulturkommuner med internationell ryktbarhet inom konsten.

6. Halmstad ska kännetecknas av tolerans och öppna attityder och av att alla människor kan vara delaktiga i samhällslivet.

7. I Halmstad ska flickor och pojkar uppleva en god psykisk hälsa.

8. I Halmstad ska det vara lätt att vara miljövänlig.

ANNONS