Kommunen har felaktigt skyltat badet vid Hagön som "otjänligt"

Badvattnet vid Hagön är det enda som Halmstads kommun reser varningar för. Men skyltningen om "otjänligt vatten", som har satts upp, är felaktig och ska tas bort.

ANNONS
|

- Vad som är rätt är att vi avråder från bad, säger Sofia Warpman, avdelningschef på teknik- och fritidsförvaltningen. Vi ska snarast byta skyltarna.

Grunderna för att påstå att det är fara för hälsan om man badar i havet utanför Hagöns camping är svaga. De fem vattenprover som hittills tagits i år harvisat bra siffror.

Sofia Warpman förklarar i stället att varningarna hänger samman med Havs- och vattenmyndighetens genomgång av de prover som togs vid Hagön åren 2013-2016. Vid fem av totalt 27 tillfällen klassades vattnet som otjänlig eller tjänligt med anmärkning.

Detta har lett till att kommunen måste avråda från bad under hela den här sommaren. Årets prover blir sedan grund för en ny bedömning för 2018.

ANNONS

Vid sidan om de vanliga vid badet tar kommunen också prover direkt i Fylleån och Trönningebäcken, för att se om bakteriehalterna där överstämmer med variationerna vid stranden.

- Det skulle kunna visa att det handlar om betande djur längs vattendragen, säger Warpman.

Hon tillägger att det kan även kan vara andra andra källor till de ibland höga bakterienivåerna, som läckage från avlopp till dagvattenledningar eller sjöfåglar som bajsat vid stranden.

ANNONS