Frösunda omsorg driver 18 gruppboenden i Halmstad. I sin stämningsansökan krävde Kommunal ett allmänt skadestånd på 50  000 kronor till var och en av de sex anställda som fått ändrade tjänster.
Frösunda omsorg driver 18 gruppboenden i Halmstad. I sin stämningsansökan krävde Kommunal ett allmänt skadestånd på 50  000 kronor till var och en av de sex anställda som fått ändrade tjänster.

Kommunal drar tillbaka stämning av Frösunda

Fackförbundet Kommunal har dragit tillbaka sin stämning av Frösunda omsorg i Arbetsdomstolen. Fallet gällde sex anställda på två olika gruppboenden i Halmstad, som ofrivilligt fått gå ner i arbetstid.

ANNONS
|

– Vårt mål var för likt ett annat mål mot Coop, där facket förlorade, förklarar Olov Östensson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.

Målet mot Coop, som nu avgjorts i Arbetsdomstolen, AD, gällde samma principfråga som mot Frösunda. I båda fallen hade tidigare heltidsanställd personal mer eller mindre tvingats till nya tjänster med lägre arbetstid. Facken menade att det skulle betraktas som uppsägning och ge rätt till lön under uppsägningstiden. Arbetsgivarna hävdade å sin sida att det bara var en omplacering, vilket inte ger rätt till uppsägningslön.

–Arbetsdomstolen har nu uttalat att Coops hyvling av arbetstid var förenligt med LAS och ska likställas med en omplacering. Därmed ser vi ingen möjlighet att driva samma fråga mot Frösunda. Det var inte alls detta svar vi hade hoppats på, säger Olov Östensson.

ANNONS

Förbundsjuristen är märkbart upprörd över Arbetsdomstolens dom och förklarar att den helt går emot tidigare praxis på området.

–De anställda har fått välja mellan att skriva under avtal med lägre tjänstgöringsgrad eller bli uppsagda. Enligt tidigare praxis har det inte betraktats som en frivillig handling och har därmed kunnat likställas med uppsägning. Nu säger AD att "har man skrivit under så har man". De ser alltså på anställningsavtal som vilket avtal som helst och beaktar inte den beroendeställning som arbetstagaren befinner sig i.

Vad kan man då göra som anställd om man hamnar i en liknande situation?

–Det är det vi diskuterar nu. Tackar man nej till en tjänst så förlorar man ju sin anställning. Dessutom riskerar man att bli utan a-kassa. Har man tackat nej till ett skäligt arbete får man den långa karenstiden på 45 dagar, konstaterar Östensson och fortsätter:

–Det här öppnar tyvärr för att fler arbetsgivareagerar på samma sätt. Man anställer på deltid och ger bara extra timmar när det verkligen behövs. På det sättet flyttar man den ekonomiska risken från arbetsgivaren till arbetstagaren.

Frösunda omsorg driver 18 gruppboenden i Halmstad. I den stämningsansökan, som nu tagits tillbaka, krävde Kommunal ett allmänt skadestånd på 50 000 kronor till var och en av de sex anställda som fått ändrade tjänster.

ANNONS
ANNONS