Klasskompisar. Max Lindblad, Gustav Kullman, Yael Abunniaj och Linus Johansson går i klass 5 på Frösakullsskolan. Nyligen tvingades Yael och hans familj att flytta från asylboendet i Halmstad, men har nu kunnat återvända sedan klassen engagerat sig och en stuga hyrts till familjen.
Klasskompisar. Max Lindblad, Gustav Kullman, Yael Abunniaj och Linus Johansson går i klass 5 på Frösakullsskolan. Nyligen tvingades Yael och hans familj att flytta från asylboendet i Halmstad, men har nu kunnat återvända sedan klassen engagerat sig och en stuga hyrts till familjen.

Klassen hjälpte Yael tillbaka

– Jag är så lycklig i dag, säger Yael Abunniaj. Med hjälp av sina klasskamraters engagemang är han och hans familj nu tillbaka i Halmstad. Pengar från bland annat klasskassan täcker hyran för deras nya hem.

ANNONS
|

Yael Abunniaj och hans mamma och syskon tvingades nyligen att flytta från asylboendet i Frösakull till ett annat i Fegen. Detta sedan det tillfälliga avtal som Migrationsverket haft om extra platser löpt ut.

Beslutet om flytten väckte starka reaktioner hos rektor och kontaktpersoner, som menade att man inte tog tillräcklig hänsyn till barnens perspektiv och vad det innebär att slitas upp från den miljö man precis rotat sig i.

Men flytten var ett faktum och omständigheterna, bland annat att familjen blev isolerad och att det saknades klar skolgång, ledde till att rektor Catharina Mardell vid Frösakullsskolan i veckan anmälde Migrationsverkets hantering av ärendet till socialtjänsten.

ANNONS

Föräldrar har engagerat sig för familjen och Yaels kompisar i Frösakullsskolans klass 5 tänkte inte ge upp kampen om att familjen skulle kunna återvända och att Yael skulle kunna gå kvar i klassen hela terminen.

–Vi har försökt få tillbaka Yael. Det är nästan det enda vi har gjort denna veckan, tänkt på Yael. Vi är så glada att han fick komma tillbaka, säger klasskompisen Max Lindblad.

Han och några andra i klassen berättar om hur de nu tillsammans med föräldrar hyrt en stuga till familjen, terminen ut. För att täcka hyran har eleverna bestämt sig för att använda klasskassan. Därtill har ett företag bidragit med pengar. Likaså ska pengar samlas in genom försäljning av böcker som en av föräldrarna skänkt.

– Vi har fått ett engagemang på skolan som jag inte har sett förut. Barnen har ju lärt sig otroligt mycket, om hur samhället funkar, att man kan påverka, att medmänsklighet lönar sig och att vi vuxna kan samarbeta, säger Chatarina Mardell.

Yael och hans familj kom tillbaka till Halmstad i torsdags efter fem dagar i Fegen och Yael berättar att stugan de nu bor i är jättebra.

– Jag har tackat alla som har hjälpt mig, säger han.

Eleverna berättar om att uppmärksamheten varit stor och att många medier, tv, radio och tidningar, besökt dem. Men på fredagen kanske även lite firande skulle hinnas med.

ANNONS

–I dag kanske vi får en liten överraskning för att vi lyckades, säger Max Lindblad som tillsammans med kompisarna mycket riktigt kunde fira med glass senare på dagen.

Lycklig över hur det har löst sig är också skolans rektor.

–Det är en saga på riktigt och med lyckligt slut, säger Chatarina Mardell.

Barnfamiljer tvingas att lämna sin trygghet

Migrationsverket har anmälts av rektor

ANNONS