Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

9108kd2
Glatt gäng. Ella Kardemark, Larry Söder, Lars Gustafsson och Carina Ejdestig presenterar de nominerade.

KD-namnen till riksdagen och Region Halland

Före detta riksdagsmannen Lars Gustafsson satsar nästa år på en topplacering på KD:s regionvalslista. Dottern Ella Kardemark däremot väljer bort regionen för kommunvalet i Halmstad.

På måndagen presenterade partiet vilka personer som nominerats till en av distriktets två regionlistor, den södra som omfattar Laholm, Halmstad, Hylte och Falkenberg.

Listan toppas av Lars Gustafsson från Laholm följd av Johnny Rosenberg Bodmar från Halmstad och Carina Ejdestig från Falkenberg.

I topp på riksdagslistan återfinns nuvarande riksdagsmannen Larry Söder från Kungsbacka, följd av Ella Kardemark, som i dag är ersättare för Söder.

– Vi har den här gången valt en ny modell för nomineringar, i stället för provval, säger Lars Gustafsson, ordförande i nomineringskommittén.

– Vi har ett så långt län att det är svårt att känna till varandra i de olika delarna. Därför har vi gjort två listor, en för norr och en för söder för att få bättre representation från hela länet.

Lars Gustafsson har i dag revisorsuppdrag i Region Halland och sitter i Laholms kommunfullmäktige.

– Jag tror att jag kan bidra till att förbättra ekonomin inom regionen. Det handlar om att styra patientströmmarna via primärvården och få koll på psykiatrin, som är underbudgeterad och oorganiserad.

Johnny Rosenberg Bodmar som är andra namn på regionlistan, fanns inte med på valsedeln 2014. Han sitter i dag i Gemensamma nämnden för Hemsjukvård och Hjälpmedel på regionen.

– Jag kom in i politiken efter förra valet, så det här blir mitt första val, säger han.

Johnny Rosberg Bodmars hjärtefrågor inom regionpolitiken handlar om förlossningsvård och kvinnohälsovård.

– Jag tycker att man talar för lite om förlossningsvården. En fråga jag vill jobba för är att man ska kunna få subventionerad hemförlossning, vilket finns i Stockholm.

– Jag ser också gärna att projektet med doulor (hjälpkvinnor) för nyanlända vid förlossningar utökas efter att projektet avslutas 2018. Det bör också utökas till fler grupper, exempelvis ensamstående som vill ha det stödet.

Ella Kardemark är i dag ordförande för socialnämnden i Halmstads kommun men sitter inte i fullmäktige.

Region- och riksdagslistorna ska klubbas av partiets distriktsstämma i Falkenberg om två veckor.

MEST LÄST