Kamma noga med luskam. Akivbild: Fredrik Sandberg/TT
Kamma noga med luskam. Akivbild: Fredrik Sandberg/TT

”Kamma efter löss före skolstart”

Skolstarten hägrar. Möten med efterlängtade kompisar och fröknar, men också den tid då de inte lika välkomna huvudlössen sprids mer än vanligt. Nu uppmanar skolhälsovården familjerna att redan före skolstart börja luskamma.

ANNONS
|

Det är inte första gången HP tar upp problemet med huvudlöss. Problemet är numera konstant året om, men under sommaren trivs de små krabaterna mer än någonsin och lagom till skolstart är de redo att sprida sig till icke ont anande nya värdar.

Varje år säljs på Sveriges Apotek mer än 100 000 lusbehandlingsprodukter och då är inte nätförsäljningen inräknad.

Förebyggande åtgärder efterfrågas därför redan före skolstart av kommunens skolhälsovård.

– Det vore bra om familjer med skolbarn redan innan skolan börjar kontrollerar barnen efter löss och om man hittar löss behandlar dem och även informerar nära och kära som kan ha smittats vid nära huvudkontakt under den senaste månaden, säger Birgitta Reenbom, verksamhetschef för skolhälsovården på grundskolan.

ANNONS

Lössen kan varken flyga eller hoppa utan kryper i hårbotten och på hårstråna. Därifrån kan de alltså bara smitta en annan person vid nära huvudkontakt. Men när de väl etablerad sig på en ny människokropp kan de föröka sig snabbt.

– Ofta märker man dem för att det kliar. Man kan också se ett svart stoft på kudden eller kragen, men många får inga symptom alls och märker ingenting förrän de kammar sig med luskam, säger Birgitta Reenbom.

Luskammen ska vara av god kvalitet, CE-märkt, och gärna användas med förstoringsglas. Om löss upptäcks ska håret gås igenom systematiskt och noggrant. Gärna över ett vitt papper så man ser om någon lus ramlar ner. Har man tur kan det räcka att kamma håret några gånger och få bort lössen, men ofta behövs även någon form av behandling.

– Apoteket har olika medel och man bör höra med dem vad de rekommenderar eftersom det finns en risk för resistens bland lössen.

Birgitta Reenbom hoppas att familjerna solidariskt ställer upp på luskollsuppmaningen så att problemet kan kvävas i sin linda.

– Huvudlöss är efter förkylning det som smittar mest bland skolbarn. Ändå finns det fortfarande en del som tycker det är lite pinsamt. Men man har ett ansvar att informera och åtgärda. Löss har absolut ingenting med renlighet att göra och det kan drabba vem som helst.

ANNONS

Skolhälsovården i Halmstad får varje termin många förfrågningar om löss och Birgitta Reenbom är tacksam för att informationen sprids om lössen härjar.

Huvudlöss (Pediculus capitis) är 2–3 mm långa, vinglösa och lever av blod. Den är genomskinlig och kan vara grå, brun, svart eller röd beroende på när den ätit och färgen på håret den lever i. Utanför hårbotten kan lusen överleva 48 timmar men blir snabbt uttorkad och orörlig. Huvudlusen lever av blod och inte av smuts så alla kan drabbas. Ingen är immun.

Källa: Vårdhandboken

ANNONS