Tidsplan. Om arbetet med att förstärka kajen vid Österbro startar i september kan nya restaurang Tillsammans börja byggas i januari nästa år.
 
Tidsplan. Om arbetet med att förstärka kajen vid Österbro startar i september kan nya restaurang Tillsammans börja byggas i januari nästa år.  

Kajen måste förstärkas inför bygget

Innan nya restaurang Tillsammans kan byggas måste kajen stabiliseras för att klara av att bära fler människor. Dessutom byggs en 25 meter lång brygga i höjd med kajkanten.

ANNONS
|

När Tillsammans stänger för säsongen i september är tanken att Halmstads kommuns teknik- och fritidsförvaltning inleder sitt arbete med att förstärka kajen vid Österbro.

– Vår ambition är att påbörja detta arbete så fort kajen är röjd och städad, säger Jonas Wilsby, projektledare på teknik- och fritidsförvaltningen.

Kajen är i dåligt skick och behöver försträkas genom att 70 stycken don byts ut mot nya.

– Det är ett skruvförband mellan påltopp och balkar i kajens konstruktion. Bytet av donen kan ske med hjälp av pråmar i vattnet och dykare. Det är för att säkerställa livslängden på kajen, säger Wilsby.

Utredningen av kajen visar att infästningarna mellan träpålar och balkar var kraftigt angripna av rost och generellt saknades utmed sträckan.

ANNONS

Kajen måste klara av att bära fler människor. I samband med att Tillsammans utökar sin verksamhet förväntas fler personer vistas på kajen.

Kommunen planerar att flytta den befintliga stentrappan och förlänga promenadstråket längs Nissan. Dessutom byggs en brygga för att utöka torgytan och skapa ett flöde förbi restaurangen.

– Det blir inte en flytbrygga utan en pålad konstruktion som gör att bryggan hamnar i höjd med kajen, säger Jonas Wilsby.

Den knappt 25 meter långa bryggan ska utgå från trappan vid kajkanten precis intill Österbro fram till nästa trappa vid kajkanten.

Halva bryggan sträcker sig 5 meter ut i Nissan och halva 2,5 meter.

Den nya detaljplanen möjliggör inte bara en året runt-öppen restaurang, utan ska även ge allmänheten bättre tillgång till Fisktorget. Det blir en allmän torgmiljö som ska tillgänglighetsanpassas för funktionshindrade.

– I dagsläget ser vi inga direkta svårigheter i projektet, utan kämpar och skyndar så att Tillsammans ska kunna komma igång med sin nya satsning så snart som möjligt, säger Wilsby.

Är det tänkbart att restaurangen kan stå klar till nästa sommar?

– Vi planerar att vara klara med våra åtgärder i januari 2018. Det pågår en diskussion med länsstyrelsen och en av våra kommunekologer och det lutar åt att vi kan göra de här arbetena utan anmälan om vattenverksamhet enligt Miljöbalken, menar Jonas Wilsby.

ANNONS

Om det krävs en sådan anmälan kan förseningar uppstå eftersom länsstyrelsen kan ha synpunkter på vilken årstid arbeten i Nissan får utföras. I annat fall kan satsningarna bli klara i tid.

Projektet ska snart ut på upphandling. När en entreprenör är utsedd klarnar även tidsplan och kostnader i projektet.

– Det är många faktorer som spelar in, entreprenörerna har mycket att göra nu i Halmstad, säger Henrik Ek, avdelningschef på teknik- och fritidsförvaltningen.

I planbeskrivningen har Halmstads kommun bedömt att en ökad verksamhet dygnet runt vid Fisktorget höjer platsens attraktivitet och ökar tryggheten. I dag kan platsen upplevas som tom och otrygg på vinterhalvåret, enligt beskrivningen.

I dokumentet har länsstyrelsen bedömt att arbetena vid kajen inte ger någon betydande miljöpåverkan. Därför har man inte heller gjort någon miljökonsekvensbeskrivning.

Kommunen konstaterar att det finns en påtaglig risk för att Fisktorget översvämmas. Vi de senaste stormarna har vattnet i Nissan stigit till kanten på kajen och det är inte osannolikt att vattnet stiger ännu högre vid framtida stormar.

Fakta: Beslutsgång

  • Processen kring nya Tillsammans har tagit flera år. Under tiden har restaurangen drivits på tillfälliga bygglov. Tillsammans arrenderar marken av kommunen.
  • För att trygga verksamhetens framtid behövdes en ny detaljplan för Fisktorget. En sådan togs fram men fälldes med minsta möjliga marginal i kommunfullmäktige i juni 2015.
  • Byggnaderna ansågs bli för höga och riskerade att begränsa utsikten från Hamngatan mot Nissan.
  • I oktober 2016 godkände kommunfullmäktige en reviderad detaljplan. Högsta tillåtna byggnadshöjd för restaurangen hade då sänkts från tio till åtta meter.
  • I och med beslutet får de tillfälliga byggnaderna rivas och ersättas av en permanent restaurang som kan drivas året runt.
  • Johanna Norström och My Djurberg har ansökt om bygglov. Byggnadsnämnden fattar sitt beslut den 21 juni.
ANNONS