Jutan har fått nya ägare

Oskarströms sorgebarn - gamla Jutans övergivna fabriksområde - har äntligen fått nya ägare. Lite oväntat går fastighetsägarna Jan Widikson, Marcus Wolter och Göran Paver de Leoni samman om köpet. – De har energin och drivet, jag har pengarna, konstaterar Jan Widikson.

ANNONS
|

Trion avslöjar att förhandlingarna med den tidigare ägaren, amerikanska koncernen Johns Manville, pågått i ett och ett halvt år.

–Det är ju en gigantisk koncern, så det här var ingen prioriterad affär för dem. Från början hade jag lagt ett bud och Marcus och Göran ett annat. Sedan sa vi; "äh, det blir bättre om vi gör det tillsammans" och så blev det, fortsätter Jan Widikson.

Köpet omfattar 27 000 kvadratmeter fabrikslokaler och tjänstebostäder, jämte en hel del mark runt området. Köpesumman slutade på facila 5 miljoner kronor.

– Visst var det billigt, men konsten är inte att köpa utan att göra något av det man köpt. Grunden finns, men det kommer lätt att gå 50 miljoner för att få till något bra, säger Jan Widikson, som bland annat har tidigare erfarenhet av att rusta upp Slottsmöllan och Arlas gamla lokaler på Flygaregatan.

ANNONS

Marcus Wolter och Göran Paver de Leoni är redan välkända fastighetsägare i Oskarström. 2013 köpte de fastighetskungen Magnus Fritzells konkursade bestånd, som bland annat bestod av Ica-huset, gamla systembolagets lokal, gamla polishuset och stationshuset. Nu blir man alltså även delägare i Jutans fabriksområde.

– Vi gillar verkligen Oskarström. Här finns en otrolig sammanhållning och företagarna bryr sig om varandra. Och jag tror att folk tycker att vi har skött oss bra som fastighetsägare, säger Marcus Wolter.

Jutans fabriksområde har stått oanvänt sedan 2011 och Jan Widikson konstaterar att lokalerna är i blandat skick.

– Det finns hela registret – bra, halvbra och skit. Just nu famlar vi lite i mörkret, men vi får väl efterhand anpassa lokalerna efter hyresgästernas behov.

Vad gäller hyresgäster har de nya ägarna förhoppningar om ett samarbete med kommunen. Under tiden som lokalerna stått tomma har flera politiker väckt tankar om att skapa allt från idrottshall till yrkeshögskola på området (se artikel intill).

–Vi vill självklart gärna samarbeta med kommunen. Målsättningen är att fylla området med liv och rörelse och att skapa arbetstillfällen. Här finns lokaler som passar många olika behov. Den gamla kontorsbyggnaden skulle kunna fungera som skola och de stora hallarna som lager eller outletbutiker, spånar Marcus Wolter.

ANNONS

– Och hyran här är ju hälften av vad man betalar i Halmstad, trots att man bara befinner sig 12 minuter från E6:an, konstaterar Jan Widikson.

Ägartrion hoppas också på ett engagemang från Oskarströmsborna.

– Vi är öppna för alla förslag och idéer, säger Göran Paver de Leoni.

Fakta: Gamla Jutan

De äldsta delarna av fabriksområdet i Oskarström uppfördes redan 1890 av Scandinaviska Jutefabriken, i folkmun kallat "Jutan". Fabriken tillverkade juteväv till säckar och hade över 600 anställda, varav hälften rekryterades från bland annat Tyskland, Polen och Tjeckoslovakien.

1896 utökades tillverkningen med ett linneväveri och fabriken har genom åren producerat allt från textiltapeter till golvfilt och glasfiberväv. 1988 köpte det amerikanska koncernen Johns Manville hela anläggningen av Tasso AB.

2011 beslutade Johns Manville att flytta tillverkningen av glasfiberväv från Oskarström till Helsingborg. De 79 anställda fick erbjudande om att följa med, men bara ett fåtal valde att göra det. Sedan dess har lokalerna i Oskarström stått tomma.

ANNONS