”Jag var naiv då jag tog jobbet”

Charkas betalade den överenskomna lönen i tid, men de övriga anställningsförhållandena var usla.

ANNONS
|

Det berättar Magnus Pettersson från Lund som för några år sedan tog anställning hos Charkas Assistans i Halmstad. Han berättar att han ”var naiv” då han tog jobbet.

Magnus Pettersson blev assistent för en 59-årig funktionshindrad man, inte anhörig till Magnus utan det handlade om ett ordinärt anställningsförhållande.

– Jag gick utan jobb en kort tid och någon sa att Hassan behövde folk. Jag kontaktade honom och blev erbjuden 114 kronor i timmen. Jag tyckte det var skitbra, säger Magnus Pettersson. Men jag hade inte kollat upp riktigt vad som gällde, fortsätter han.

ANNONS

Det han missat var bland annat att semesterersättningen ingick i grundlönen. Sen fick han ingen som helst ersättning för obekväm arbetstid, om han jobbade kvällar eller helger.

Magnus Pettersson var inte anställd under så många månader för Charkas.

– Men det var brukaren som tröttnade på Hassan och sa upp avtalet.

Men eftersom denne trivdes med Magnus arrangerades det så att han kunde fortsätta som assistent, men inte längre för Charkas.

Charkas Assistans reagerade negativt, bland annat för att företaget ansträngt sig för att hos Försäkringskassan få ut mer assistanstimmar för den funktionshindrade.

– Då blev det ett jävla liv på Hassan och han hotade med att stämma oss, berättar Magnus Pettersson.

HP har tagit del av några anställningskontrakt mellan Charkas Assistans och assistenter som inte är anhörigvårdare. I dessa kräver företaget genomgående längre uppsägningstider av sina assistenter än vad det själv är beredd att ge, vilket är tvärt mot sed och lagstiftning på den svenska arbetsmarknaden. Assistenterna belastas redan från första dagen med två månaders uppsägningstid, medan Charkas åtnjuter en månad. Ja inte ens det, för under rubriken Särskilda villkor har skrivits in att assistenten omedelbart förlorar sin anställning om assistanstagaren säger upp sitt avtal med Charkas eller om rätten till assistans dras tillbaka av myndigheterna.

ANNONS

En som drabbades olyckligt av att en assistanstagare ”sa upp” henne, var Katja Cronqvist från Landskrona.

– Jag hade enligt avtalet en månads uppsägningstid, men fick sluta direkt och fick heller ingen uppsägningslön, berättar Katja Cronqvist.

Hon hade till och med innestående lön, för timmar som hon arbetat utöver sitt schema, som Charkas vägrade betala ut. Efter ingripande och rättslig tvist med sitt fackförbund (SIF) som ombud för sig fick hon till slut ut pengarna.

ANNONS