Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/2
ANNONS ▼

"Jag kände mig befriad när jag konverterade"

Ahmad växte upp som muslim men berättar att han mötte Jesus i en bil på väg hem från jobbet.… – Det kändes som att jag varit bunden och äntligen var fri, förklarar han.

När Ahmad var 25 år sa han, efter förvirrade år av febrilt sökande, högt ut till Gud:

– Om du verkligen finns, så visa mig!

Han somnade till och såg plötsligt en person klädd i vitt med starkt ljus omkring sig. Personen talade till honom och sa "Det är mig du söker. Jag är Jesus Kristus."

Några veckor senare bestämde sig Ahmad för att ta emot den så kallade frälsningsbönen under en gudstjänst. När prästen bad med honom applåderade kyrkbesökarna och Ahmad grät av lycka.

– Jag har aldrig någonsin känt en sådan glädje, säger han.

Ahmad konverterade under en tid då han bodde i Beirut. För att bevisa att han inte blivit kristen på grund av att han vill ha asyl har han behövt lämna ett intyg till Migrationsverket från prästen han gick till i Beirut som säger att han blev kristen redan där.

Ahmad har aldrig hört om någon asylsökande som misstänks ha konverterat för att lättare få uppehållstillstånd. Han vill heller inte spekulera i om det kan vara så.

– Vilka är vi att avgöra vem som är riktig kristen eller inte? 

Ahmad, som är i 30-årsåldern idag, kommer från norra Syrien och är uppväxt i en muslimsk familj. Trots att familjen inte är särskilt troende blev de upprörda när Ahmad berättade att han hade konverterat.

– Jag fick lova att inte berätta för någon annan, eftersom jag riskerade livet.

Väl i Sverige måste han också hålla sin kristna identitet hemlig. Ahmad har valt att vara anonym i den här artikeln och heter egentligen något annat. Detta för att han tidigare har tvingats byta asylboende för att han blivit hotad och trakasserad när det kommit fram att han konverterat.

– Trots att det är religionsfrihet i Sverige så är det farligt för mig att berätta även här.

Att konvertera har varit en lång process för Ahmad. Han började tvivla på islam först när han flyttade till Beirut vid 23 års ålder. Han lärde då känna några killar som hade konverterat från islam till kristendom. De visade honom verser i Koranen som de menade var motsägelsefulla.

– Jag blev chockad över vad de påstod. Först trodde jag inte på dem, men när jag började läsa Koranen kritiskt såg jag att det inte går ihop, säger han.

Han började med att avsäga sig sin muslimska identitet. Först blev han ateist, men han var nyfiken och hängde med sina vänner till kyrkan. Efter ungefär två års ifrågasättande blev han kristen.

Det Ahmad fastnade mest för i kristendomen är budskapet om fred och kärlek. Han säger att han är en ny människa sedan han blev kristen.

– Förut var jag högmodig och blev lätt arg. Nu är jag mycket mer ödmjuk och känner kärlek till alla människor.

Fotnot: Samma kväll som intervjun gjordes fick Ahmad beskedet att han fått uppehållstillstånd.

Läs mer om Asylsökande som konverterar
MEST LÄST