Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies
Prova

Ligg på Plus från start - hela innehållet för 1 kr Fri tillgång till all lokaljournalistik.

1/4
ANNONS ▼

"Jätteviktigt att få komma in i arbetsmarknaden"

Mohamad Bellou är 27 år gammal och kom till Sverige från Syrien för två år sedan. Nu tillhör han en av dem som ska börja sin extratjänst i augusti. – Det känns såklart jättebra, säger han.

Mohamad är en av fyra nyanlända med uppehållstillstånd som ska börja sin extratjänst på äldreboendet i Vallås i augusti. Han har sedan ett antal månader tillbaka haft praktik på avdelningen, men nu blir det en riktig tjänst.

– Det gör jättemycket att få komma in i arbetsmarknaden. Innan har jag varit här 75 procent, men nu blir det 100 procent. Det känns bra, säger han.

Mohamad kom till Halmstad tillsammans med sin familj för två år och tre månader sedan. I dag bor han i egen lägenhet, och hans två småsystrar och mamma och pappa bor också kvar i staden. 

Han är nöjd över sin tjänst på äldreboendet.

– Ja det är roligt. Jag lär mig mycket och det är speciellt språket jag lär mig. Det kan vara lite svårt ibland men personalen och alla som bor här på avdelningen hjälper mig. Jag lär mig hela tiden, säger han.

Samtidigt som han haft praktik på äldreboendet har han även studerat svenska för att skynda på läroprocessen. 

– Man kan alltid lära sig mer. I dag vill jag inte riktigt svara i telefonen när det ringer på avdelningen. Det kan gå lite fort ibland och jag hör inte alltid, men det kommer, säger han.

Till hösten kommer Mohamad att börja studera till undersköterska på distans, samtidigt som han kommer jobba kvar i Vallås bland pensionärerna på boendet.

– Ja jag vill hjälpa och ta hand om människor mer än vad jag gör i dag. I Syrien jobbade jag som sjuksköterska i nästan två år och nu vill jag fortsätta med det, och då måste jag studera så jag kan göra det även här i Sverige säger han.

Mohamads arbetsuppgifter är bland annat att ta hand om de boende, hjälpa till med att servera mat och se till och det är rent och fint på avdelningen där han jobbar.

– Han är så duktig. En sådan fin kille måste jag säga. Vi har roligt och kan tjabbla på om det ena och det andra. Han springer omkring och ser till så saker och ting är som det ska, säger Ruth Karlsson, 85 år, och bor på äldreboendet i Vallås.

Och Mohamad har inget emot att hjälpa Ruth heller.

– Hon är rolig och enkel att ha och göra med också. Alla är inte riktigt lika lätta, säger han med ett leende.

Den nya extratjänsten börjar i augusti och sträcker sig till sista januari 2018, med chans till förlängning. Mohamad jobbar då måndag till fredag mellan sju till halv fyra på eftermiddagarna.

– Jag kommer ha samma arbetsuppgifter som jag lärde mig under praktiken. Det kommer bli jättebra, säger Mohamad Bellou.

MEST LÄST